Smoothie based motion controller boards

The Smoothie was a pioneer of 32 bit controllers and amogst first boards to hit the market.

For a 3D printer are needed complex computations in order to deal with different printer types (Core XY, Delta etc) and multiple extruders.

This is a beautiful designed software and features high code “modularity”

Official board it’s here and we highly encourage to buy it :

http://smoothieware.org/smoothieboard

another implementation it’s :

https://www.panucatt.com/azteeg_X5_mini_reprap_3d_printer_controller_p/ax5mini.htm

 

 

Designed boards that are not necessarily available on market :

  1. Momoinololu

https://itcorp24.cart.fc2.com/ca8/48/p-r8-s/

HAs even a git repo :

https://github.com/iqOyOpi/momoinololu

2. 3DPCB

A project that I have used to make my own board :

https://hackaday.io/project/833-3dpcb-smoothieboard-compatible-driver-pcb

3. Cohesion3D

HAd a nice product and he shared his project also on github

https://plus.google.com/communities/116261877707124667493/stream/b9e1e12f-e61c-486e-bb2b-ff208e4d930c

 

Chinese clones :

https://www.aliexpress.com/item/32-bit-ARM-based-Motion-controller-for-3D-printers-CNC-Machines-and-Laser-cutters-Like-Azteeg/32257951240.html

 

If you know about other boards please let me know.

Masini de taiat benzi de rezistente

O colectie de masini de taiat benzi de rezistente.

The Resistor Cutting Robot (RECO) by Oomlout

Fisierele pentru decupare sunt la adresa http://www.oomlout.com/RECO/

Aceeasi masina decupata din mdf

Versiunea de la Solarbotics  – Mister Bitey

Pare mai light insa din nefericire nu este documentata.

Robot de taiere cu piston pneumatic

 

Robotul de taiere de la https://www.proto-pic.co.uk

 

 

 

Filament PETG pentru Printarea 3D : Explicat si Comparat cu ABS sau PLA

Care sunt avantajele filamentului PETG ?

În acest ghid, vom explica pur și simplu materialul, când ar trebui să îl folosiți si ce beneficii are. Să aruncăm o privire asupra tipurilor de filamente PETG pentru imprimarea 3D.

Majoritatea utilizatorilor de imprimante 3D de pe desktop sunt familiarizați cu avantajele și dezavantajele materialelor PLA și ABS. Dar, atunci când vine vorba de a produce obiecte flexibile și durabile, filamentul PETG câștigă popularitate printre producătorii de filamente și comunitatea de tipărire 3D.

Dar, înainte de a ajunge mai adânc în proprietățile filamentului PETG, să analizăm PET și PETG cu o scurtă explicație.

PET și PETG Explicat 

Polietilen tereftalatul (PET) este cel mai frecvent utilizat plastic din lume. Poți găsi polimerul aproape oriunde te uiți, de la sticla de apă până la fibre de îmbrăcăminte, chiar și în recipientele tale pentru hrană. PET este, de asemenea, utilizat în procesele de termoformare și poate fi combinat cu fibră de sticlă pentru a crea rășini de inginerie. Practic, mii de produse de consum, alimente și băuturi sunt livrate și ambalate în acest material. Din nefericire, chiar plutește în oceanele noastre.

Pe partea de imprimare 3D a lucrurilor, există PETG, care este o versiune modificată a PET. “G” înseamnă “glicol-modificat”, care este adăugat la compoziția materialului în timpul polimerizării. Rezultatul este un filament care este mai clar, mai puțin fragil și mai ușor de utilizat decât forma sa de bază de PET. Structura moleculară este neregulată; rășina este limpede și amorfă cu o temperatură de tranziție vitroasă de 88 ° C (190 ° F). Dacă sunteți în chimie, acest material este cunoscut sub numele de Polietilena Tereftalateco-1, 4-ciclohexilendimetilen tereftalat (încercați să spuneți acea gură de trei ori repede …).

Este, de asemenea, demn de mentionat în acest ghid : Polietilena co-trimetilen tereftalat (PETT). PETT, după cum probabil puteți presupune, este o altă variantă a PET-ului. Este puțin mai rigid decât PETG și este popular pentru a fi transparent.

Care sunt avantajele filamentului PETG?

Beneficiile filamentului PETG comparativ cu PET

Dacă ar fi trebuit să cumpărați filament 3D, probabil că veți observa mai mult filament PETG pe piață decât PET. Există o serie de beneficii pe care această variantă le oferă peste materialul de bază, mai ales când vine vorba de imprimarea 3D. Dar mai întâi, aici sunt motivele generale pentru care este mai avantajos decât PET:

  • Este mai durabil.
  • Supraîncălzirea PET obișnuită face ca aceasta să fie tulbure și fragilă, dar nu cu filamentul PETG. Glicolul adăugat previne că materialul se cristalizează și devine fragil.
  • Este rezistent la impact.
  • Poate fi sterilizat.

Beneficiile unice ale filamentului PETG pentru imprimarea 3D FDM

Filamentul PETG are reputația de a combina funcționalitatea ABS (rezistență mai puternică, mai rezistent la temperatură, mai durabil) și fiabilitatea PLA (ușor de tipărit) într-un singur material.
Aderența stratului este de obicei excelentă.
Potențial redus de deformare sau micșorare a print-urilor.
De asemenea, puteți recicla materialul – PETG este un material plastic care ar trebui să fie utilizat și reciclat corespunzător.

 

Care sunt dezavantajele ?

Nu există multe dezavantaje pentru acest material. Totuși, sunt câteva lucruri demne de menționat. Pentru un incepator , PETG este mai predispus la zgârieturi decât este PET-ul. În plus, proprietățile materialelor pot fi slăbite de lumina UV. Mulți producători sunt de acord că nu este cel mai simplu material pe care să-l imprimați și, de obicei, vă cere să tatonati setările de imprimare. Prin urmare, atunci când tipăriți 3D, va trebui probabil să experimentați parametrii 3D de imprimare mai mult decât de obicei.

Când trebuie folosit filamentul PETG ?

Este un material bun , dar cu adevărat iese în evidență fata multe alte filamente, datorită flexibilității sale, temperaturii și rezistenței la impact. Aceasta face ca acesta să fie un filament de imprimare 3D ideal pentru a fi folosit pentru obiecte care ar putea prezenta stres susținut sau brusc, cum ar fi componentele mecanice, componentele imprimantei 3D și componentele de protecție. În plus, acest filament este probabil opțiunea perfectă pentru obiectele care se vor întâlni cu alimente sau băuturi.

PETG comparativ cu PLA

PLA (Acid polilactic) este un material termoplastic, clasificat ca plastic de poliester. Acesta este cel mai comun material de imprimare 3D. PLA filament este ușor de imprimat 3D și biodegradabil. Există multe culori și varietăți diferite, iar aproape fiecare producător de filament de pe piață se ocupă de producția de PLA. De asemenea, proprietățile sale permit adăugarea de alte materiale cum ar fi pulberi metalice, cânepă, cafea sau lemn.

CUM ESTE COMPARATIV FILAMENTUL PLA CU PETG ?

PLA este mai ușor de imprimat și manipulat 3D decât filamentul PETG. De asemenea, PLA este și mai iertător când vine vorba de erorile de imprimare 3D.
Ambele materiale prezintă o contracție minoră în timpul răcirii.
Ambele sunt considerate a fi sigure pentru alimente.
De asemenea, ambele sunt ușor de utilizat, dar PETG este mai durabil, mai puternic și poate face față unui impact mai puternic.
PETG este mai predispus la zgârieturi decât PLA.
Nu aveți nevoie de un pat de încălzit tehnic pentru imprimarea 3D a ambelor materiale, dar este mai ușor să imprimați filamentul PETG pe un pat încălzit.

PETG comparativ cu ABS

Acrilonitril Butadienă Styrene (ABS mai bine cunoscut) este al doilea filament de imprimare 3D cel mai popular. Acest termoplastic este ieftin, durabil, ușor flexibil, ușor și poate fi ușor extrudat – ceea ce îl face perfect pentru imprimarea 3D. Este același plastic folosit în piese LEGO și căști de bicicletă.

Dar există dezavantaje în utilizarea filamentului ABS. Aceasta necesită o temperatură mai ridicată pentru atingerea punctului de topire, de obicei în intervalul 210 ° C – 250 ° C. Mai mult decât atât, este necesară un pat încălzit. Acest lucru împiedică primele straturi ale tipăririi să se răcească prea repede, astfel încât plasticul să nu se deformeze și să se contracte înainte ca printarea obiectului să fie finalizată. Un alt dezavantaj al acestui filament de imprimantă 3D este fumul intens care apare în timpul tipăririi. Fumul poate fi periculoas pentru persoanele (sau animalele de companie) cu dificultăți de respirație.

Cum compară filamentul ABS cu filamentul PETG ?

Ambele materiale sunt foarte rezistente, oferă rezistență bună și rezistență la impact.
Ambele materiale pot fi reciclate, dar nu sunt biodegradabile.
ABS-ul este mai flexibil, cu îndoire minoră înainte de rupere
ABS este solubil în acetonă, filamentul PETG nu este.
ABSul nu este sigur pentru alimente. Atunci când se manipulează corect, PETG este.
ABS necesită un pat încălzit pentru imprimarea 3D.
Ambele materiale prezintă contracție în timpul răcirii.

Este sigură utilizarea PETG-ului in regim alimetar ?

Da, este considerat un material sigur pentru alimente în aproape toate țările. Dar mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău, deci ar fi înțelept să verifici specificațiile furnizate de producătorul de filament.

Care sunt setările optime de imprimare 3D cu filament PETG ?

Setările optime pentru filamentul PETG vor varia, de asemenea, în funcție de producătorul de filamente. Temperatura de imprimare va fi de obicei între 220 ° C – 250 ° C, în timp ce producătorii vor recomanda de asemenea o temperatură a patului de imprimare între 50 ° C – 75 ° C. De obicei, materialul este destul de tolerant și poate fi imprimat la o gamă largă de temperaturi.

De unde știi dacă folosești cele mai bune setări de imprimare pentru filamentul PETG? Există câteva modalități de a asigura mai mult succes și o calitate superioară la imprimare. În primul rând, uitați-vă la primele straturi. Dacă materialul extrudat nu este oarecum lent, probabil că veți dori să ridicați puțin temperatura. De asemenea, ar trebui să începeți întotdeauna cu o viteză de imprimare scăzută de aproximativ 15mm / s, care de obicei vă va ajuta să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine cu materialele dvs. Odată ce ați descifra ceea ce vor fi cele mai bune setări, nu ezitați să măriți viteza de imprimare.

Capac protectie motor pas cu pas

Ce se întâmplă dacă imprimanta mea 3D nu are un pat încălzit?

Un pat încălzit nu este o necesitate, dar este cu siguranță un avantaj, mai ales când vine vorba de evitarea deformării pe scară largă a print-urilor. Poate dureaza ceva timp pentru a găsi setările potrivite care să permită o imprimare reușită.

Cu toate că puteți încerca obișnuitele straturi de fixativ de păr sau de banda albastră, unii pasionati susțin că acestea nu vor funcționa cu acest filament. Ca cele mai multe lucruri care implică tipărirea 3D, găsirea celei mai bune practici va avea răbdarea și dorința de a experimenta.

Ca întotdeauna, ar trebui să încercați mai întâi să utilizați specificațiile pentru temperatura încălzită a patului. Dacă producătorul nu furnizează aceste specificații, începeți cu o temperatură de 80 ° C și vedeți dacă primul strat se lipeste de pat.

Cum depozitez filamentul PETG ?

Trebuie depozitat într-un mediu uscat. Umiditatea aerului să modifice calitatile, ducând la imprimări 3D nereușite și la tipăriri esuate. Acest lucru se datorează faptului că acest material este higroscopic, adică absoarbe umezeala din aer. Deoarece acest lucru are un efect negativ asupra tipăririi, asigurați-vă că depozitati filamentul imprimantei 3D într-un loc răcoros și uscat utilizând pungi de silicat.

Source: PETG Filament for 3D Printing: Explained & Compared | All3DP

Protectie (Capac spate) pentru motoarele pas cu pas

Capace protectie motor pas cu pas
Capace protectie motor pas cu pas

Protecte (Capac spate) pentru motoarele pas cu pas : in mod evident ca le puteți cumpăra ieftin din diverse surse pe internet (google “stepper motor cover”) …

Sunt frumos realizate si cu o precizie foarte buna. In mod evident au fost  realizate pe masini de injectie plastic.

Dar pentru un pasionat aceasta nu este o satisfactie cu adevarat.

Capac protectie motor pas cu pas
Capac protectie motor pas cu pas

Cautand pe internet am intalnit doua persoane care si-au “fabricat” propriile lor aparatoare. Vorbim de versiunea lui Connor de la forumul de conversie CNCZone G0704 http://www.cnczone.com/forums/benchtop-machines/130097-connors-g0704-12.html  : Aparatoare motor pas cu pas dintr-un bloc/calup de PVC..

Este prelucrat in trei bucati din bloc de PVC și apoi le-a lipit împreună.

Cel de-al doilea exemplu este de la Hoss: Hoss 3D Printed Stepper Motor Cover …

Hoss a folosit imprimanta 3D Prusa pentru a-si face capacele. Îmi place logo-ul “G0704”.

Aceste trei exemple sunt excelente pentru compararea tehnologiilor utilizate pentru a crea piese din plastic. În prima versiune, a fost făcută o matriță și piesele sunt turnate prin injecție. Arată minunat, sunt foarte funcționale și sunt destul de ieftine de fabricat (daca excluzi matrița). Versiunea lui Connor cuprindea prelucrarea piesei din material plastic solid. Geometria părții create ia cerut să o facă în trei bucăți care au fost lipite împreună. A trebuit să fie făcut astfel, pentru că, fără o masina de frezat cu 5 axe, freza tăietoare nu a reușit să ajungă într-o singură mișcare în toate colțurile și “crenelurile”.  Probabil ca ar fi fost posibil sa faca aceasta piesa dintr-un bloc insa ar fi trebuit să creeze un dispozitiv de prindere speciala si sa frezeze din 3 parti diferite. Piesele care necesită prelucrare pe atât de multe fețe diferite ar face sa fie tare complicata operatia pentru o masina cu 3 axe comparativ cu printarea 3D.

Ca o scurta concluzie cu imprimarea 3D, puteți face forme care sunt imposibil de a fi mașinate sau injectate, deoarece puteți crea elemente pe interiorul unei suprafețe goale care nu poate fi produse în alt mod.

In prima poza din titulul articolului este prezentat si cum se prinde capacul de motor.  In poza este prezentat un Motor Pas Cu Pas 1,25 Nm IM57STH56

Insa este general valabila pentru motoare cu flansa Nema23.

Link-uri pentru modelele 3D de capace :

https://www.thingiverse.com/thing:1002246/#files

https://www.thingiverse.com/thing:243126

http://www.migration.g0704.com/Projects3.html#570%20cover

O posibila sursa pentru capace de motor realizate prin injectie :

http://www.dyengineering.com/NEMA23%20Cover%20IP40.php

Lista de discutie de retrofit masini  G0704 (se pare ca e similara cu Optimum BF20) :

http://www.cnczone.com/forums/benchtop-machines/111863-hosss-g0704-279.html

Source: CNC Plastics Project: Stepper Motor Covers – CNCCookbook CNCCookbook