Întrebări frecvente UPS, Baterie Acumulator :

UPS Baterie
ups si baterie

Întrebări frecvente (înainte de a contacta departamentul de vânzări sau service, este recomandat să citiți următoarele informații)

ÎNTREBĂRI (faceți clic pe întrebare pentru a merge la acesta):

1. Ce tip de baterie este cel mai potrivit pentru dispozitivele UPS ?
2. Cum se calculează capacitatea bateriei pentru o anumită sarcină / consum / durata ?
3. Cat tine bateria ? 
4. Cum se conectează bateriile? Serie ? Paralel?
5. Conexiunea bateriilor in serie
6. Conectarea bateriilor in paralel
7. Ce putere a dispozitivului UPS (alimentare de urgență) ar trebui să aleg ?
8. Este posibil să conectați ieșirea surselor de alimentare neîntreruptibile la rețeaua de domiciliu folosind așa-numitele sigurante automate diferentiale ?

 

1. Ce tip de baterie este cel mai potrivit pentru dispozitivele UPS ?

La alegerea bateriei (bateriilor), trebuie să țineți seama, printre altele:
– in ce mod va fi folosit setul de baterii (tampon, ciclic)
– tipul bateriei (fără întreținere, AGM, GEL, VRLA etc.)
– tensiunea de intrare a instalației / dispozitivului (12, 24, 48V)
– spațiul disponibil pentru instalarea bateriei (dimensiunile și greutatea bateriei);
În plus, nu uitați să alegeți întotdeauna un set de baterii cu o capacitate totală mai mare decât cererea totală actuală de putere cu min. 10-15%.
Pentru a încărca bateriile ar trebui să utilizați încărcătoarele automate, care, după atingerea tensiunii corespunzătoare pentru încărcarea bateriei sa nu necesite sa deconectați bornele și să mențină o valoare constantă de tensiune, în scopul de a crește durata de viață a bateriei.
Tipul de utilizare de lucru tampon (alimentare de urgență) – bateria este în continuare conectata la circuitul de încărcare și o sursă de alimentare de urgență în caz de pană de curent. După încărcare, bateria consumă un curent minim de conservare, care completează auto-descărcarea.
Utilizare in mod ciclic – Acumulatorul este sursa primară de energie pentru dispozitivul și descărcarea este deconectat de la încărcare și reîncărcat.
Bateriile care nu necesită întreținere nu necesită recompletarea cu apă și întreținere continuă de electrolit (măsurători de densitate, nivel, etc.) Acestea sunt sigilate – poat funcționa astfel, în orice poziție și în condiții normale de funcționare, nu produc gaze prin sigiliul sunt sigur de utilizat și inofensive pentru mediul înconjurător (nr de acid vapori și pericolul de opărire cu acid sulfuric) și nu necesită o cameră specială, ventilație forțată, comparativ cu bateriile convenționale au o rezistență internă mai mică și sunt în medie de 70% mai mici și 50% mai ușoare pentru o anumită capacitate.
Bateriile marcate ca SLA acide cu plumb-(sigilat plumb-acid – sigilat plumb-acid) sau VRLA (Valve Reglementată plumb-acid – plumb-acid supapă reglată), datorită avantajelor și proprietățile lor, functionale din ce în ce înlocuiesc bateriile tradiționale plumb-acid și alcaline, precum și baterii nichel-cadmiu.
În prezent, bateriile fără întreținere sunt realizate în două tehnologii:
AGM (Absorbit Glass Mat) – electrolitul este prins (absorbit) în separatoarele cu fibra de sticla de mare porozitate, situată între plăcile acumulatorului.
GEL (gel) – electrolitul este prins în formă de gel.
Bateriile fabricate în tehnologia AGM au o rezistență internă mai mică, ceea ce înseamnă o mai mare tensiune la bornele și mai lungi, mai ales la livrarea de curent ridicat. Cu aceleași dimensiuni, ele au de asemenea o capacitate mai mare, deoarece o parte din electrolit în bateriile cu gel este un agent de gelifiere. Bateriile Gel disipă mai bine căldura generată în baterie la furnizarea de curent. Ele sunt, de asemenea, mai rezistente la vibrații și șocuri. Acest avantaj este important pentru aplicațiile mobile și portabile . Fiecare celulă de baterii are o supapă de auto-etanșare unidirecțională care se deschide atunci când presiunea din interiorul bateriei crește (ex. Atunci când este supraîncărcată) și eliberează gazele din exterior pentru a proteja recipientul împotriva spargerii.

Bateriile care nu necesită întreținere utilizează un proces de recombinare, adică reacții chimice, datorită cărora oxigenul și hidrogenul generat în timpul supraîncărcării și într-o celulă clasică sunt descărcate în atmosferă, rămân în acumulator sub formă de apă și elimină necesitatea de a-l completa.

Pe baza informațiilor de mai sus, o serie de teste de service și opiniile clienților noștri pentru dispozitivele noastre, vă recomandăm să selectați acumulatorii AGM fără întreținere.

 

2. Cum se calculează capacitatea bateriei pentru o anumită sarcină / consum / durata te timp ?

Când selectați o sursă de alimentare neîntreruptibilă (tampon) pentru o aplicație, va apărea parametrul de timp de rezervă în timpul funcționării invertorului in functie de capacitatea bateriei. Standardul PN-EN 50131-6 defineste acest timp prin:
Wa = [(Pu + Pz) * T] / 0,9
Q = 1,25 * (Wa / V)

în cazul în care:

Wa – numărul de ore ale sistemului în timpul specificat de noi și la 90% eficiență (0.9)
Pu – putere nominală a dispozitivului conectat [W]
Pz – puterea consumată de sursa de alimentare neîntreruptibilă în regimul de mers în gol [W]
T – timpul de lucru necesar sistemului [h]
Q – capacitatea bateriei [Ah]
1,25 – factor care ia în considerare scăderea capacității bateriei datorată îmbătrânirii
V – tensiunea bateriei [V]
Exemplu: Aparatele noastre necesita intr-o funcționare continuă de 500 W, sursa de alimentare neîntreruptibilă de urgență consumă aproximativ 0,5 A și 12 W. Vrem ca sistemul nostru să funcționeze timp de 5 ore în funcționare continuă.
Wa = [(500 + 6) * 5] / 0,9 = 2530 Wh / 0,9 = 2810 Wh
Q = 1,25 * (2810/12) = 1,25 * 235 Ah = 295 Ah
Calculele arată că avem nevoie de o baterie cu o capacitate de aproximativ 295 Ah pentru a furniza un dispozitiv continuu de 500 W timp de 5 ore. În acest caz, putem, de exemplu, să alegem 3 x aku AGM 100 Ah și să le combinăm în paralel, ceea ce ar trebui să indeplinească cerinta de rezerva de timp .

3. Cat tine bateria ?

Aplicand formula de mai sus am calculat o serie de valori uzuale care sa va poata ajuta sa aveti usor o valoare apropiata:

Timp aproximativ de funcționare a sursei de alimentare
Sarcina – consum /Acumulator 50 W 100 W 200 W 300 W 450 W
18 Ah 3 ore 1 ora 40 min. 1 ora 40 min. 25 min
33 Ah 5 ore 3 ore 1 ora 30 min 1 ora 40 min
40 Ah 6,5 ore 3,5 ore 2 ore 1 ora 15 min 55 min
55 Ah 8 ore 4,5 ore 3 ore 1 ora 40 min 1 ora 10 min
65 Ah 10 ore 5,5 ore 3 ore 45 min 2 ore 10 min 1 ora 40 min
100 Ah 16 ore 9 ore 6 ore 3 ore 25 min 2 ore 15 min

 

4. Cum se conecteaza bateriile ? Serie ? Paralel ?

Bateriile / acumulatorii pot fi combinate în următoarele moduri:
– în serie: pentru a obține o tensiune mai mare;
– în paralel: pentru o capacitate mai mare;
– serie -paralel : pentru o tensiune mai mare și o capacitate mai mare a setului

5. Conectarea serie a bateriilor

Bateriile sunt conectate în serie pentru a obține o tensiune mai mare. Prin conectarea a două baterii 12V în serie, o baterie de 24V, patru baterii de 12V sau două baterii 24V vor primi o baterie de 48V etc.
Când conectați bateriile în serie, amintiți-vă despre cerințele pentru bateriile individuale, acestea trebuie să includă:
– aceeași capacitate;
– rezistență internă similară;
– aceeași marcă și tip;
– dintr-o serie de producție;
– cu o uzură similară;

 

6. Conectarea paralelă a bateriilor

Bateriile sunt conectate în paralel pentru a obține o capacitate mai mare. Prin conectarea a două baterii în paralel, va rezulta o baterie cu o capacitate totală a acestor două baterii. De exemplu: 1 x AGM 12V 100 Ah și 1 x AGM 12V 150 Ah, conectate în paralel, rezulta o baterie AGM 12V cu o capacitate de 250 Ah.
Cele mai bune rezultate sunt obținute prin combinarea bateriilor cu aceiași parametri (capacitate, grad de uzură, rezistență internă). Cu toate acestea, în ceea ce privește repetabilitatea parametrilor bateriilor individuale conectate în paralel, cerințele sunt mult mai mici decât în cazul conexiunilor în serie. Cerința de bază este aceeași tensiune nominală – același număr de celule (celule) monobloc conectate.
În cazul conexiunii paralele, este posibilă combinarea:
– baterii de diverse capacități;
– baterii de la diferiți producători;
– diferă semnificativ în ceea ce privește gradul de uzură;

7. Ce putere a UPS-ului (sursa de tensiune de urgență) ar trebui să aleg?

În dispozitivele de alimentare de urgență UPS există doi parametri cei mai importanți pentru care trebuie să fiți atenți atunci când alegeți . Este vorba despre puterea continuă (utilă) și puterea instantanee (supraîncărcare). Înregistrarea puterii eșantionului se prezintă după cum urmează: 1000/1500 W sau 2000/4000 W. Primul parametru este întotdeauna puterea utilizabilă, adică cea care determină puterea care poate fi acționată într-o funcționare continuă de către sursa de alimentare. Al doilea parametru determină cantitatea de energie care poate fi furnizată de sursa de alimentare într-o suprasarcină, adică în timpul funcționării până la aproximativ 1 s la sarcina maximă.
Să presupunem că avem un astfel de set:
– Un dispozitiv A de 100 W
– dispozitiv B 400 W
În total, avem aproximativ 500 W în funcționare continuă, totuși, unele tipuri de dispozitive, cum ar fi dispozitivele cu inducție activă, cer la pornire o putere nominala mult mai mare. Să presupunem că dispozitivul A solicita la pornire aproximativ 300 W.
A rezultat din calcule:
– putere continuă / utilitară (500 W)
– putere instantanee / suprasarcină (700 W)
Sursa de alimentare ar trebui să aiba o rezerva de aproximativ 15-20% din putere, avem nevoie de o sursă de alimentare care să reziste la o putere continuă de 600 W și o putere instantanee de 840 W. Acești parametri sunt îndeplinite de sursa de alimentare de urgență sinusPRO 1500 E (1000/1500 W).
În acest fel, puteți verifica cu ușurință dispozitivul potrivit pentru instalarea dumneavoastră și nu  unul subdimensionat pentru cerintele dvs.

8. Este posibil să conectați ieșirea surselor UPS-urilor la rețeaua de acasă folosind sigurantele automate diferentiale ?

nu este permisa conectarea prin sigurante diferentiale
Adesea, clienții după achiziționarea unei surse de alimentare neîntreruptibile, de exemplu: sinusPRO 2500 W doresc să conecteze o ieșire de 230V a sursei de alimentare la rețeaua de domiciliu folosind așa-numitele sigurante diferentiale.  Din păcate, această conexiune este incorectă și poate deteriora UPS-ul. Prin conectarea ieșirii de 230 V la protecția curentului diferențial principal din clădire, accesăm faza (P), zero (N) sau masă (PE) din rețea direct la ieșirea invertorului nostru. Tensiunea din spate la ieșirea invertorului îl va deteriora sau va cauza erori.
Dacă doriți să alimentați unele dintre dispozitivele din rețeaua de domiciliu, trebuie să separați circuitul diferențial de curent de la ieșirea alimentatorului PSU de restul sigurantelor din clădire.

Smoothie based motion controller boards

The Smoothie was a pioneer of 32 bit controllers and amogst first boards to hit the market.

For a 3D printer are needed complex computations in order to deal with different printer types (Core XY, Delta etc) and multiple extruders.

This is a beautiful designed software and features high code “modularity”

Official board it’s here and we highly encourage to buy it :

http://smoothieware.org/smoothieboard

another implementation it’s :

https://www.panucatt.com/azteeg_X5_mini_reprap_3d_printer_controller_p/ax5mini.htm

 

 

Designed boards that are not necessarily available on market :

  1. Momoinololu

https://itcorp24.cart.fc2.com/ca8/48/p-r8-s/

HAs even a git repo :

https://github.com/iqOyOpi/momoinololu

2. 3DPCB

A project that I have used to make my own board :

https://hackaday.io/project/833-3dpcb-smoothieboard-compatible-driver-pcb

3. Cohesion3D

HAd a nice product and he shared his project also on github

https://plus.google.com/communities/116261877707124667493/stream/b9e1e12f-e61c-486e-bb2b-ff208e4d930c

 

Chinese clones :

https://www.aliexpress.com/item/32-bit-ARM-based-Motion-controller-for-3D-printers-CNC-Machines-and-Laser-cutters-Like-Azteeg/32257951240.html

 

If you know about other boards please let me know.

Masini de taiat benzi de rezistente

O colectie de masini de taiat benzi de rezistente.

The Resistor Cutting Robot (RECO) by Oomlout

Fisierele pentru decupare sunt la adresa http://www.oomlout.com/RECO/

Aceeasi masina decupata din mdf

Versiunea de la Solarbotics  – Mister Bitey

Pare mai light insa din nefericire nu este documentata.

Robot de taiere cu piston pneumatic

 

Robotul de taiere de la https://www.proto-pic.co.uk

 

 

 

Filament PETG pentru Printarea 3D : Explicat si Comparat cu ABS sau PLA

Care sunt avantajele filamentului PETG ?

În acest ghid, vom explica pur și simplu materialul, când ar trebui să îl folosiți si ce beneficii are. Să aruncăm o privire asupra tipurilor de filamente PETG pentru imprimarea 3D.

Majoritatea utilizatorilor de imprimante 3D de pe desktop sunt familiarizați cu avantajele și dezavantajele materialelor PLA și ABS. Dar, atunci când vine vorba de a produce obiecte flexibile și durabile, filamentul PETG câștigă popularitate printre producătorii de filamente și comunitatea de tipărire 3D.

Dar, înainte de a ajunge mai adânc în proprietățile filamentului PETG, să analizăm PET și PETG cu o scurtă explicație.

PET și PETG Explicat 

Polietilen tereftalatul (PET) este cel mai frecvent utilizat plastic din lume. Poți găsi polimerul aproape oriunde te uiți, de la sticla de apă până la fibre de îmbrăcăminte, chiar și în recipientele tale pentru hrană. PET este, de asemenea, utilizat în procesele de termoformare și poate fi combinat cu fibră de sticlă pentru a crea rășini de inginerie. Practic, mii de produse de consum, alimente și băuturi sunt livrate și ambalate în acest material. Din nefericire, chiar plutește în oceanele noastre.

Pe partea de imprimare 3D a lucrurilor, există PETG, care este o versiune modificată a PET. “G” înseamnă “glicol-modificat”, care este adăugat la compoziția materialului în timpul polimerizării. Rezultatul este un filament care este mai clar, mai puțin fragil și mai ușor de utilizat decât forma sa de bază de PET. Structura moleculară este neregulată; rășina este limpede și amorfă cu o temperatură de tranziție vitroasă de 88 ° C (190 ° F). Dacă sunteți în chimie, acest material este cunoscut sub numele de Polietilena Tereftalateco-1, 4-ciclohexilendimetilen tereftalat (încercați să spuneți acea gură de trei ori repede …).

Este, de asemenea, demn de mentionat în acest ghid : Polietilena co-trimetilen tereftalat (PETT). PETT, după cum probabil puteți presupune, este o altă variantă a PET-ului. Este puțin mai rigid decât PETG și este popular pentru a fi transparent.

Care sunt avantajele filamentului PETG?

Beneficiile filamentului PETG comparativ cu PET

Dacă ar fi trebuit să cumpărați filament 3D, probabil că veți observa mai mult filament PETG pe piață decât PET. Există o serie de beneficii pe care această variantă le oferă peste materialul de bază, mai ales când vine vorba de imprimarea 3D. Dar mai întâi, aici sunt motivele generale pentru care este mai avantajos decât PET:

  • Este mai durabil.
  • Supraîncălzirea PET obișnuită face ca aceasta să fie tulbure și fragilă, dar nu cu filamentul PETG. Glicolul adăugat previne că materialul se cristalizează și devine fragil.
  • Este rezistent la impact.
  • Poate fi sterilizat.

Beneficiile unice ale filamentului PETG pentru imprimarea 3D FDM

Filamentul PETG are reputația de a combina funcționalitatea ABS (rezistență mai puternică, mai rezistent la temperatură, mai durabil) și fiabilitatea PLA (ușor de tipărit) într-un singur material.
Aderența stratului este de obicei excelentă.
Potențial redus de deformare sau micșorare a print-urilor.
De asemenea, puteți recicla materialul – PETG este un material plastic care ar trebui să fie utilizat și reciclat corespunzător.

 

Care sunt dezavantajele ?

Nu există multe dezavantaje pentru acest material. Totuși, sunt câteva lucruri demne de menționat. Pentru un incepator , PETG este mai predispus la zgârieturi decât este PET-ul. În plus, proprietățile materialelor pot fi slăbite de lumina UV. Mulți producători sunt de acord că nu este cel mai simplu material pe care să-l imprimați și, de obicei, vă cere să tatonati setările de imprimare. Prin urmare, atunci când tipăriți 3D, va trebui probabil să experimentați parametrii 3D de imprimare mai mult decât de obicei.

Când trebuie folosit filamentul PETG ?

Este un material bun , dar cu adevărat iese în evidență fata multe alte filamente, datorită flexibilității sale, temperaturii și rezistenței la impact. Aceasta face ca acesta să fie un filament de imprimare 3D ideal pentru a fi folosit pentru obiecte care ar putea prezenta stres susținut sau brusc, cum ar fi componentele mecanice, componentele imprimantei 3D și componentele de protecție. În plus, acest filament este probabil opțiunea perfectă pentru obiectele care se vor întâlni cu alimente sau băuturi.

PETG comparativ cu PLA

PLA (Acid polilactic) este un material termoplastic, clasificat ca plastic de poliester. Acesta este cel mai comun material de imprimare 3D. PLA filament este ușor de imprimat 3D și biodegradabil. Există multe culori și varietăți diferite, iar aproape fiecare producător de filament de pe piață se ocupă de producția de PLA. De asemenea, proprietățile sale permit adăugarea de alte materiale cum ar fi pulberi metalice, cânepă, cafea sau lemn.

CUM ESTE COMPARATIV FILAMENTUL PLA CU PETG ?

PLA este mai ușor de imprimat și manipulat 3D decât filamentul PETG. De asemenea, PLA este și mai iertător când vine vorba de erorile de imprimare 3D.
Ambele materiale prezintă o contracție minoră în timpul răcirii.
Ambele sunt considerate a fi sigure pentru alimente.
De asemenea, ambele sunt ușor de utilizat, dar PETG este mai durabil, mai puternic și poate face față unui impact mai puternic.
PETG este mai predispus la zgârieturi decât PLA.
Nu aveți nevoie de un pat de încălzit tehnic pentru imprimarea 3D a ambelor materiale, dar este mai ușor să imprimați filamentul PETG pe un pat încălzit.

PETG comparativ cu ABS

Acrilonitril Butadienă Styrene (ABS mai bine cunoscut) este al doilea filament de imprimare 3D cel mai popular. Acest termoplastic este ieftin, durabil, ușor flexibil, ușor și poate fi ușor extrudat – ceea ce îl face perfect pentru imprimarea 3D. Este același plastic folosit în piese LEGO și căști de bicicletă.

Dar există dezavantaje în utilizarea filamentului ABS. Aceasta necesită o temperatură mai ridicată pentru atingerea punctului de topire, de obicei în intervalul 210 ° C – 250 ° C. Mai mult decât atât, este necesară un pat încălzit. Acest lucru împiedică primele straturi ale tipăririi să se răcească prea repede, astfel încât plasticul să nu se deformeze și să se contracte înainte ca printarea obiectului să fie finalizată. Un alt dezavantaj al acestui filament de imprimantă 3D este fumul intens care apare în timpul tipăririi. Fumul poate fi periculoas pentru persoanele (sau animalele de companie) cu dificultăți de respirație.

Cum compară filamentul ABS cu filamentul PETG ?

Ambele materiale sunt foarte rezistente, oferă rezistență bună și rezistență la impact.
Ambele materiale pot fi reciclate, dar nu sunt biodegradabile.
ABS-ul este mai flexibil, cu îndoire minoră înainte de rupere
ABS este solubil în acetonă, filamentul PETG nu este.
ABSul nu este sigur pentru alimente. Atunci când se manipulează corect, PETG este.
ABS necesită un pat încălzit pentru imprimarea 3D.
Ambele materiale prezintă contracție în timpul răcirii.

Este sigură utilizarea PETG-ului in regim alimetar ?

Da, este considerat un material sigur pentru alimente în aproape toate țările. Dar mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău, deci ar fi înțelept să verifici specificațiile furnizate de producătorul de filament.

Care sunt setările optime de imprimare 3D cu filament PETG ?

Setările optime pentru filamentul PETG vor varia, de asemenea, în funcție de producătorul de filamente. Temperatura de imprimare va fi de obicei între 220 ° C – 250 ° C, în timp ce producătorii vor recomanda de asemenea o temperatură a patului de imprimare între 50 ° C – 75 ° C. De obicei, materialul este destul de tolerant și poate fi imprimat la o gamă largă de temperaturi.

De unde știi dacă folosești cele mai bune setări de imprimare pentru filamentul PETG? Există câteva modalități de a asigura mai mult succes și o calitate superioară la imprimare. În primul rând, uitați-vă la primele straturi. Dacă materialul extrudat nu este oarecum lent, probabil că veți dori să ridicați puțin temperatura. De asemenea, ar trebui să începeți întotdeauna cu o viteză de imprimare scăzută de aproximativ 15mm / s, care de obicei vă va ajuta să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine cu materialele dvs. Odată ce ați descifra ceea ce vor fi cele mai bune setări, nu ezitați să măriți viteza de imprimare.

Capac protectie motor pas cu pas

Ce se întâmplă dacă imprimanta mea 3D nu are un pat încălzit?

Un pat încălzit nu este o necesitate, dar este cu siguranță un avantaj, mai ales când vine vorba de evitarea deformării pe scară largă a print-urilor. Poate dureaza ceva timp pentru a găsi setările potrivite care să permită o imprimare reușită.

Cu toate că puteți încerca obișnuitele straturi de fixativ de păr sau de banda albastră, unii pasionati susțin că acestea nu vor funcționa cu acest filament. Ca cele mai multe lucruri care implică tipărirea 3D, găsirea celei mai bune practici va avea răbdarea și dorința de a experimenta.

Ca întotdeauna, ar trebui să încercați mai întâi să utilizați specificațiile pentru temperatura încălzită a patului. Dacă producătorul nu furnizează aceste specificații, începeți cu o temperatură de 80 ° C și vedeți dacă primul strat se lipeste de pat.

Cum depozitez filamentul PETG ?

Trebuie depozitat într-un mediu uscat. Umiditatea aerului să modifice calitatile, ducând la imprimări 3D nereușite și la tipăriri esuate. Acest lucru se datorează faptului că acest material este higroscopic, adică absoarbe umezeala din aer. Deoarece acest lucru are un efect negativ asupra tipăririi, asigurați-vă că depozitati filamentul imprimantei 3D într-un loc răcoros și uscat utilizând pungi de silicat.

Source: PETG Filament for 3D Printing: Explained & Compared | All3DP

Protectie (Capac spate) pentru motoarele pas cu pas

Capace protectie motor pas cu pas
Capace protectie motor pas cu pas

Protecte (Capac spate) pentru motoarele pas cu pas : in mod evident ca le puteți cumpăra ieftin din diverse surse pe internet (google “stepper motor cover”) …

Sunt frumos realizate si cu o precizie foarte buna. In mod evident au fost  realizate pe masini de injectie plastic.

Dar pentru un pasionat aceasta nu este o satisfactie cu adevarat.

Capac protectie motor pas cu pas
Capac protectie motor pas cu pas

Cautand pe internet am intalnit doua persoane care si-au “fabricat” propriile lor aparatoare. Vorbim de versiunea lui Connor de la forumul de conversie CNCZone G0704 http://www.cnczone.com/forums/benchtop-machines/130097-connors-g0704-12.html  : Aparatoare motor pas cu pas dintr-un bloc/calup de PVC..

Este prelucrat in trei bucati din bloc de PVC și apoi le-a lipit împreună.

Cel de-al doilea exemplu este de la Hoss: Hoss 3D Printed Stepper Motor Cover …

Hoss a folosit imprimanta 3D Prusa pentru a-si face capacele. Îmi place logo-ul “G0704”.

Aceste trei exemple sunt excelente pentru compararea tehnologiilor utilizate pentru a crea piese din plastic. În prima versiune, a fost făcută o matriță și piesele sunt turnate prin injecție. Arată minunat, sunt foarte funcționale și sunt destul de ieftine de fabricat (daca excluzi matrița). Versiunea lui Connor cuprindea prelucrarea piesei din material plastic solid. Geometria părții create ia cerut să o facă în trei bucăți care au fost lipite împreună. A trebuit să fie făcut astfel, pentru că, fără o masina de frezat cu 5 axe, freza tăietoare nu a reușit să ajungă într-o singură mișcare în toate colțurile și “crenelurile”.  Probabil ca ar fi fost posibil sa faca aceasta piesa dintr-un bloc insa ar fi trebuit să creeze un dispozitiv de prindere speciala si sa frezeze din 3 parti diferite. Piesele care necesită prelucrare pe atât de multe fețe diferite ar face sa fie tare complicata operatia pentru o masina cu 3 axe comparativ cu printarea 3D.

Ca o scurta concluzie cu imprimarea 3D, puteți face forme care sunt imposibil de a fi mașinate sau injectate, deoarece puteți crea elemente pe interiorul unei suprafețe goale care nu poate fi produse în alt mod.

In prima poza din titulul articolului este prezentat si cum se prinde capacul de motor.  In poza este prezentat un Motor Pas Cu Pas 1,25 Nm IM57STH56

Insa este general valabila pentru motoare cu flansa Nema23.

Link-uri pentru modelele 3D de capace :

https://www.thingiverse.com/thing:1002246/#files

https://www.thingiverse.com/thing:243126

http://www.migration.g0704.com/Projects3.html#570%20cover

O posibila sursa pentru capace de motor realizate prin injectie :

http://www.dyengineering.com/NEMA23%20Cover%20IP40.php

Lista de discutie de retrofit masini  G0704 (se pare ca e similara cu Optimum BF20) :

http://www.cnczone.com/forums/benchtop-machines/111863-hosss-g0704-279.html

Source: CNC Plastics Project: Stepper Motor Covers – CNCCookbook CNCCookbook