Cum se conectează bateriile în serie vs paralel | 5 întrebări și răspunsuri importante – DIODA

Dacă știți ceva despre baterii, probabil că ați auzit de baterii în serie vs paralel și serie-paralel. Dar ce înseamnă aceste concepte?

Bateriile în paralel vs serie și serie-paralel sunt modalitățile de conectare a bateriilor și care sunt avantajele conectării bateriilor împreună față de utilizarea lor individuală? Dacă aveți nevoie de creșterea tensiunii sau a capacității amperi-oră, sau chiar ambele; Conectarea bateriilor în serie, serie-paralelă sau paralelă vă va ajuta cu siguranță. Aceste măsuri sunt permise pentru aplicații care consumă energie sau aplicații cu tensiune mai mare.

În continuare, vă vom împărtăși cum să luați măsuri în serie, paralele și serie-paralele pentru baterii. Precum și diferitele utilizări și avantaje ale fiecărei metode.

Conectarea in Serie

Când bateriile sunt conectate în serie, tensiunea sistemului de baterii crește, în timp ce capacitatea rămâne aceeași. De exemplu, dacă conectăm 2 baterii de 12V 100Ah în serie, vom obține un sistem de baterii de 24V100Ah.

Pentru a conecta bateriile în serie, trebuie să conectați borna pozitivă a unei baterii la borna negativă a altei baterii. Măsurați tensiunea totală de ieșire a sistemului între borna negativă a primei baterii și borna pozitivă a ultimei baterii din serie.

Daca folositi aceasta modalitate de conectare va recomandam sa parcurgeti articolul Ce este egalizatorul de baterii (battery ballancer) și de ce este necesar acest sistem? 

Când încărcați bateriile în serie, este necesar un încărcător care să se potrivească cu tensiunea sistemului de baterii. Pentru a evita dezechilibrul bateriei, încărcarea fiecărei baterii individual poate fi, de asemenea, o abordare mai sigura.

Noi recomandam sa instalati un sistem de Echilibrare Baterii la conectarea serie.  Acesta va tine tensiunea egala pe cele 2 baterii in permanenta (si la incarcare si la descarcare).

Vă rugăm să acordați o atenție deosebită că atunci când configurați bateriile cu litiu în serie, trebuie luate în considerare sistemele de BMS si de PCM.

Conectarea Paralel

Când bateriile sunt conectate în paralel, capacitatea sistemului de baterii crește, în timp ce tensiunea rămâne aceeași. De exemplu, dacă conectăm 2 baterii de 12V100Ah în serie, vom obține un sistem de baterii de 12V200Ah.

Pentru a conecta bateriile în paralel, trebuie să conectați bornele pozitive ale tuturor bateriilor împreună și toate bornele negative împreună. Măsurați tensiunea de ieșire a sistemului la oricare două terminale pozitive și negative ale bateriei în paralel.

Bateriile care sunt configurate în paralel ajută la creșterea duratei în care bateriile pot alimenta echipamentele, dar, în același timp, sistemul de baterii în paralel are nevoie de mai mult timp decât bateriile conectate în serie pentru a fi încărcate complet din cauza capacității crescute.

Conectarea in grupare Serie-Paralel

Cu excepția celor de mai sus, există și o altă modalitate de a combina aceste două metode: Serie-paralelă. Acest tip de conexiune ajută la creșterea atât a tensiunii, cât și a capacității sistemului de baterii prin conectarea unui șir de baterii.

De exemplu, șase baterii de 6V 100Ah pot fi conectate împreună pentru a scoate o tensiune de 12V și o capacitate de 300Ah, acest lucru se realizează prin configurarea a trei șiruri de două baterii.

Bateriile în serie vs paralel Întrebări și răspunsuri

Bateriile care sunt conectate în serie sau paralel ar trebui să aibă aceeași tensiune și aceeași capacitate nominală. Deoarece cablarea bateriilor la tensiuni și capacități diferite poate cauza probleme care pot deteriora bateriile. Vă rugăm să rețineți următoarele baterii în paralel vs serie Q&A.

Cum să încărcați bateriile în serie sau în paralel?

Indiferent dacă bateriile sunt conectate în serie sau paralel, baterie în serie vs paralel, primul pas de încărcare a bateriilor este să alegeți încărcătorul de tensiune corect. În afară de aceasta, bateriile în serie vs paralel se încarcă în același mod: conectați cablul pozitiv al încărcătorului la borna pozitivă de pe prima baterie și cablul negativ al încărcătorului la borna negativă de pe ultima baterie.

Câte baterii puteți conecta în serie?

Pentru această întrebare, ar trebui să verificați întotdeauna cu producătorul pentru a vă asigura că limita lor de baterii în serie nu este depășită. Cu alte cuvinte, câte baterii pot fi conectate în serie depinde de baterie și de producător.

Câte baterii puteți conecta în paralel?

Nu există limită pentru cantitatea de baterie pe care o conectați în paralel. Cu cât sunt mai multe baterii în circuitul paralel, cu atât se va obține mai multă capacitate și o durată de funcționare mai mare. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, cu cât sunt mai multe baterii în sistemul paralel, cu atât va dura mai mult pentru încărcare.

Utilizarea unor baterii paralele foarte mari are ca rezultat, de asemenea, o disponibilitate mai mare a curentului. Aceasta înseamnă că siguranțele corecte ale sistemului sunt esențiale pentru a preveni scurtcircuitele accidentale, poate fi catastrofal cu o cantitate atât de mare de curent disponibil.

Puteți conecta bateriile în serie și în paralel simultan?

Aceleași baterii nu pot fi conectate în serie și paralel la un moment dat, deoarece sistemul va fi scurtcircuitat, dar puteți conecta seturi de baterii în serie și paralel pentru a crea un banc de baterii mai mare la o tensiune mai mare.

Bateriile durează mai mult în serie sau în paralel?

Bateriile în serie și în paralel oferă aproape aceeași durată de funcționare.

1 thought on “Cum se conectează bateriile în serie vs paralel | 5 întrebări și răspunsuri importante – DIODA”

  1. Va salut cu respect și mulțumesc de primire in comunitate ! Da foarte multe chestii interesante și pe înțelesul omului ! Ami place această pagină și acest site și promit că am sa revin cu multe căutări însușiri și mulțumiri !! M.S.

    Reply

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349