26 Utilizări pentru alcool izopropilic si la ce NU ar trebui să îl utilizați !

26 Utilizări pentru alcool izopropilic si mai ales la ce NU ar trebui să îl utilizați !

lcool izopropilic

Alcoolul izopropilic sau rubbing alcool (cum este denumit pe scara larga in statele unite) este un articol uzual comun și surprinzător de versatil. De la curățarea jaluzelelor dvs. până la scoaterea petelor de marker permanent neplăcut, citiți mai departe pentru a vedea mai multe utilizări ale alcoolului izopropilic și câteva sfaturi de siguranță.

Iată un rezumat al utilizărilor pentru alcool izopropilic în diferite setări / concentratii (vom intra în detalii mai jos)

Practici medicaleSănătate la domiciliuCurățarea locuințelor
antisepticastringentcurățarea jaluzelelor
greață postoperatoriedeodorantcurățarea tablei de scris
dezinfectant de suprafațăevaporarea apei din urechecuratarea periilor de machiaj
liniment pentru durerile muscularecurățarea chiuvetelor și cromului
îndepărtarea căpușelordezodorizant pantofi
pachete de gheață modelabiledezinfectarea mouse-ului și tastaturii computerului
dezinfectarea telefonului mobil
dezghetarea parbrizului
scăpăm de muștele fructelor
crearea unui dezinfectant de casă
curățarea bijuteriilor
împiedica murdarirea din jurul gulerului la camasa
regenerarea bureților de bucatarie
curatarea oglinzilor si faiantei
îndepărtați cerneala și petele de marker permanent
scoaterea autocolantelor
curățarea oțelului inoxidabil

Uz medical

Există un motiv bun pentru care alcoolul izopropilic este parte din trusele de prim ajutor ale majorității oamenilor. Îl puteți folosi în următoarele scopuri medicale:

  • Antiseptic. alcoolul izopropilic este un tratament bactericid natural . Aceasta înseamnă că ucide bacteriile, dar nu împiedică neapărat creșterea lor. Alcoolul izopropilic poate de asemenea ucide ciuperca și virușii. Cu toate acestea, este important ca o persoană să folosească o concentrație de alcoolul izopropilic de cel puțin 50%. În caz contrar, soluția nu poate ucide eficient bacteriile.
  • Greață postoperatorie. recenzie a dovedit că timpul pentru ameliorarea simptomelor de greață postoperatorie a fost cu 50 la sută mai rapid atunci când mirosea alcoolul izopropilic, comparativ cu medicamentele tradiționale utilizate pentru a trata greața. Mirosul de alcool izopropilic poate ajuta rapid la ameliorarea grețurilor, de obicei atunci când mirosi un tampon de bumbac îmbibat sau o carpă.
  • Dezinfectant de suprafață. Puteți utiliza alcoolul izopropilic ca dezinfectant pentru articole precum foarfece, termometre și alte suprafețe. Cu toate acestea, alcoolul izopropilic nu este întotdeauna suficient de fiabil ca dezinfectant de grad spital. De asemenea, poate deteriora acoperirea de protecție pe unele articole, cum ar fi plăci de plastic sau lentile de ochelari.

Sănătate la domiciliu

Cei mai mulți producători vând alcoolul izopropilic în diferite formule de concentratie, respectiv 70 sau 99 la sută . De regulă generală, concentratia de 70% de alcoolul izopropilic este mai prietenoasa pentru utilizarea pe pielea ta.

  • Astringent. alcoolul izopropilic este un astringent natural care vă poate ajuta să strângeți porii și să vă lăsați pielea să se simtă înviorată. Aplicați după curățarea pielii și înainte de a aplica hidratant sau protecție solară. Din păcate, alcoolul izopropilic poate fi foarte uscată pentru piele, așa că nu folosiți pe nicio zonă uscată. De asemenea, aplicarea acestuia după bărbierit sau pe zone deschise de acnee poate provoca o senzație de arsură. (atentie folositi alcool izopropilic diluat cu apa distilata sau apa fiarta si racita)
  • Deodorant. alcoolul izopropilic poate fi un ajutor rapid dacă sunteți afara deodorant. Puteți pulveriza direct pe axila, dar evitați după bărbierit, deoarece pot intepa. Unele persoane amestecă, de asemenea, uleiuri esențiale, cum ar fi lavanda cu alcoolul, pentru un miros calmant al pielii.
  • Evaporarea apei din ureche. Dacă aveți apă în urechi dintr-o piscină, amestecați o soluție de 1/2 linguriță de alcool izopropilic și 1/2 linguriță oțet alb. Turnați sau așezați cu un picurator soluția în ureche, în timp ce capul este în lateral. Lăsați soluția să se scurgă. Nu o aplicați dacă aveți o infecție la nivelul urechii sau o ruptură în timpan, deoarece soluția ar putea intra mai adânc în ureche.
  • Amelioreaza durerile musculare. Aplicarea unei cârpe înmuiate în alcool izopropilic diluat pe mușchii durerosi poate crea o senzație de răcire și poate stimula fluxul de sânge în zonele de durere. Se aplică numai pe o zonă mică. Introducerea alcoolului pe întregul corp poate provoca efecte neurologice nocive, deoarece pielea ta îl poate absorbi.
  • Îndepărtarea căpușelor. Dacă dumneavoastră sau câinele sau pisica aveți o căpușă, aplicarea de alcool izopropilic pe căpușă înainte de a o îndepărta vă poate ajuta să slăbiți căpușa si sa se desprinda usor. Ar trebui să poți scoate căpușa aproape imediat după aplicarea alcool izopropilic. După ce căpușa a dispărut, aplicați mai mult alcool pentru a dezinfecta locul.
  • Pachete de gheață maleabile. Pachetele de gheață pot deveni modelabile datorită alcoolului izopropilic . Pentru a face, combinați o parte alcool cu ​​trei părți apă într-o pungă de plastic bine sigilată și puneți-l în congelator. Înainte de a utiliza, înfășurați o cârpă moale în jurul pungii și aplicați pe orice zone care au nevoie de gheață / racire.

Avertizări

  1. Nu bea niciodată alcool izopropilic. A face acest lucru poate fi mortal. Ar trebui să-l folosești doar pe piele (uz extern) și să nu-i lași niciodată pe copii să-l folosească fără supraveghere. De asemenea, nu folosiți niciodată falcool izopropilic pentru a reduce febra – este ineficient și periculos să faceți acest lucru.
  2. Alcoolul izopropilic este, de asemenea, foarte inflamabil, așa că nu-l folosiți niciodată în apropierea unei flăcări deschise sau la căldură mare.
  3. Dacă folosești alcool și ai semne de reacție alergică (cum ar fi probleme de respirație, urticarie, umflare facială sau umflarea buzelor, limbii sau gâtului), sunați la 112 și solicitați asistență medicală de urgență.

Curățarea locuințelor

Alcoolul are multiple utilizări în casa dvs., de la lustruire la dezinfectare. Cumparati o sticlă și verificați următoarele intrebuintari in gospodărie de pe listă.

  • Curățarea jaluzelelor. Înfășurați o toaletă îmbibată cu alcool în jurul unei spatule, așezați o bandă de cauciuc în jurul pânzei și curățați între șipci de jaluzele. Acest lucru poate fi un mod rapid și ușor de a face curățarea acestor jaluzele greu de curățat.
  • Curățarea tablelor albe (ma rog se gasesc mai mult la scoala). Veți avea nevoie de cel puțin 90% de soluție de alcool izopropilic pentru a elimina cu adevărat semnele de makere uscate. Puteți pune soluția într-o sticlă cu spray sau puteți aplica unele pe o pânză sau un prosop de hârtie pentru a curăța placa.
  • Curățarea periilor de machiaj. Puteți folosi proprietățile dezinfectante ale alcoolului pentru a vă curăța periile de machiaj. Turnați niște alcool frecând într-o ceașcă mică și scufundați peria de machiaj în ceașcă, învârtindu-l pentru câteva secunde. Clătiți peria cu apă călduță și așezați pe un prosop pentru a se usca.
  • Curățarea chiuvetelor și cromului. Frecarea alcoolului poate face aceste suprafețe curate și strălucitoare. Turnați alcoolul pe o cârpă moale și curățați. Nu trebuie să urmați cu apă pentru a vă clăti, deoarece alcoolul se va evapora.
  • Dezodorizant Pantofi . În cazul în care pantofii dvs. încep să miroasă puternic, pulverizarea pe frecarea alcoolului vă poate ajuta. Punerea lor la soare să se usuce complet poate ajuta alcoolul în uciderea bacteriilor.
  • Dezinfectarea mouse-ului și tastaturii computerului. Folosirea unui alcool de 90% sau mai mare poate face un produs de curățare rapidă care se evaporă pentru electronica dvs. Utilizați un tampon de bumbac îmbibat cu alcool sau o cârpă de microfibră îmbibată cu alcool pentru a curăța tastatura și mouse-ul computerului.
  • Dezinfectarea telefonului mobil. De la uleiurile de ten până la machiaj, există o mulțime de lucruri care îți pot murdări telefonul. Folosiți un tampon de alcool sau ștergeți pentru curățare și dezinfectare.
  • Dezghetarea parbrizului. Puteți amesteca o soluție de decongelare rapidă combinând o parte apă și două părți izopropilic 70% alcool într-o sticlă cu spray. Pulverizarea acestui lucru pe parbriz va facilita eliminarea înghețului.
  • Scăpati de muștele de fructe. Pulverizarea muștelor de fructe cu alcool izopropilic îi va ucide aproape la contact. Cu toate acestea, nu vă îndreptați către niciun fruct, deoarece alcool izopropilic poate provoca stricare fructelelor.
  • Crearea dezinfectantului de casă. Puteți curăța majoritatea suprafețelor pulverizând sau ștergând frecarea alcoolului pe ele. Cu toate acestea, nu aplicați alcoolul pe materiale permeabile, cum ar fi cuarțul și granitul. Plasticul laminat și marmura sigilată sunt ok.
  • Curățarea bijuteriilor. Dacă inelele, brățările și alte bijuterii și-au pierdut strălucirea, înmuierea lor în alcool izopropilic vă poate ajuta. Ștergeți-le cu o cârpă curată pentru a obține o strălucire superioară.
  • Prevenirea inelului în jurul gulerului camasii. Ștergerea gâtului cu o garnitură de bumbac îmbibată cu alcool te poate ajuta să îți păstrezi mai mult timp cămașile mai curate.
  • Bureți regenerati Înmuierea bureților de bucătărie în alcool izopropilic poate ajuta la dezinfectarea lor, astfel încât să fie gata de utilizare. Acest truc de economisire a banilor vă poate oferi bureților o viață nouă.
  • Pentru curatat oglinzi și faianta. Înmuiați sau pulverizați alcoolul pe o cârpă moale și folosiți pentru a obține o suprafață transparentă curata.
  • Îndepărtarea cernelei și petele de marker permanent. Puteți inlatura petele neplăcute prin înmuierea unei zone pătate în alcool izopropilic timp de câteva minute. Urmați acest lucru cu spălarea hainelor.
  • Scoaterea autocolantelor. Dacă micuțul tău a lipit pe bord cu autocolante, încercați să saturați autocolantul cu alcool izopropilic. Așteptați 10 minute și ar trebui să puteți scoateti mai ușor autocolantul.
  • Curățarea oțelului inoxidabil. Alcoolul izopropilic poate fi un excelent produs de curățat din oțel inoxidabil prin eliminarea petelor de apă și dezinfectarea suprafeței. Folosiți un prosop de microfibră îmbibat cu alcool izopropilic pentru a curăța orice oțel inoxidabil din casa dvs.

Să NU folosiți alcool izopropilic pentru

În ciuda a ceea ce ar putea spune internetul, alcool izopropilic nu este bun pentru următoarele :

  • Acnee. Folosiți alcool izopropilic cu precauție pe pielea predispusă la acnee . Alcoolul izopropilic poate genera piele foarte uscată, ceea ce ar putea determina pielea ta să producă ulei și să înrăutățească defectele. Dacă aveți zone deschise / ranite ale pielii, alcoolul izopropilic ar putea arde și atunci când se aplică.
  • Febra . Părinții obișnuiau să folosească alcool izopropilic aplicat pe pielea copilului pentru a da senzație de răcire. Cu toate acestea, această metodă este potențial periculoasă, deoarece pielea unui copil poate absorbi alcoolul și poate deveni toxic. Chiar și adulții pot avea probleme neurologice și cardiace de la aplicarea prosoapelor înmuiate de alcool pe pielea goală.
  • In sare de baie. Băile cu alcool sunt periculoase din același motiv ca și aplicarea alcoolului pe piele pentru febră. Organismul poate absorbi alcoolul și poate provoca simptome toxice.
  • Păduchii. Deși frecarea alcoolului poate ajuta la uciderea păduchilor , poate provoca și arsuri chimice la nivelul scalpului. Evitați această metodă în favoarea tratamentelor mai dovedite, cum ar fi șampoanele cu păduchi medicate.

Dacă nu sunteți sigur dacă consumul de alcool este sigur pentru utilizare, adresați-vă medicului dumneavoastră sau unui alt furnizor de servicii medicale.

Concluzii

Alcoolul izopropilic are multe utilizări în casa dvs., inclusiv pentru curățare și dezinfectant. De asemenea, puteți profita de scopurile sale antiseptice și de răcire pe piele, în cantități mici.

Nu uitați să nu-l beți, sau să-l folosiți pe copii sau lângă flăcări deschise.

referinte : https://www.healthline.com/health/rubbing-alcohol-uses


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349