Casa inteligentă – ce este, avantaje și dezavantaje

Apartamentul sau casa personală reprezintă locul în care trebuie să te bucuri de confort și de siguranță în fiecare moment. Dintotdeauna, oamenii au căutat să își dezvolte locuințele în așa fel încât acestea să răspundă cât mai bine nevoilor lor specifice. În prezent, este foarte popular conceptul de smart home. Casa inteligentă nu este, însă, un concept foarte nou, ci are un istoric destul de complex, care a început în urmă cu peste 50 de ani. 

Crearea unei case inteligente este un obiectiv tangibil, în prezent, pentru orice persoană, mai ales că sunt disponibile la scară largă produse smart home care pot fi integrate în orice locuință, inclusiv în România. Atunci când vine vorba despre o casă inteligentă, informațiile joacă un rol foarte important, pentru a putea să faci alegeri inspirate. În cele ce urmează, vei avea ocazia să afli cum au evoluat casele inteligente și de ce ai nevoie pentru a-ți transforma și tu locuința într-una care să se încadreze în această categorie.

Cuprins

  1. Casa inteligentă – definiție + cum a evoluat conceptul de casă inteligentă
  2. Ce este o casă inteligentă – avantaje și dezavantaje + produse specifice

1. Casa inteligentă – definiție + cum a evoluat conceptul de casă inteligentă

Orice locuință este construită cu scopul de a satisface câteva nevoi foarte importante ale posesorilor sau locatarilor săi. Este vorba despre nevoile de siguranță, confort și intimitate. Acestea sunt deseori interconectate, iar ele au în comun și o caracteristică foarte importantă: complexitatea. În era modernă, când tehnologia se află la un nivel mai înalt decât oricând, confortul, siguranța și intimitatea pot fi asigurate în moduri care păreau, cândva, imposibile.

Definiția casei inteligente

Cunoscută și sub denumirea de locuință conectată sau casă cu sistem domotic, casa inteligentă este o locuință care are în dotare dispozitive și sisteme integrate prin care se facilitează controlul în mod centralizat și automatizarea celor mai importante funcții domestice. Acestea se referă la tot ce implică sistemele de iluminat, securizare, electrice și electrocasnice, echipamentele de divertisment și altele. 

Pentru a putea să funcționeze eficient, casa inteligentă se bazează pe internet și echipamente precum senzori, camere de supraveghere, sisteme de asistență vocală și alte dispozitive interconectate, cu scopul de a crea un mediu inteligent și sigur.

Locuința inteligentă – evoluția conceptului

Domeniile precum industria auto, industria energetică și multe altele au avut de câștigat de pe urma progresului tehnologic din ultimele decenii. De pe urma acestuia au avut de câștigat și persoanele individuale, care au putut să integreze tot mai mult beneficiile oferite de tehnologiile noi și în propria existență. În cazul conceptului de smart home, tentativele de progres nu sunt deloc noi. Iată cum arată istoricul acestui concept:

  1. Perioada anilor ’70-80

Conceptul de casă inteligentă a fost pentru prima dată adus în centrul atenției în perioada anilor ’70 și ’80. Atunci, au fost făcute primele încercări de conectare a dispozitivelor casnice la un sistem centralizat. Tot atunci, au apărut sistemele de control al iluminatului casnic, dar și cele prin care se urmărea controlarea temperaturii ambientale în mod eficient. Totuși, perioada nu a fost una propice pentru oferirea de acces la scară largă la acest tip de tehnologii, care erau deosebit de complexe și costisitoare.

  1. Perioada anilor ’90

Ideea de casă inteligentă a devenit tot mai accesibilă în această perioadă, datorită dezvoltării standardelor de comunicație. În această perioadă, au apărut și sistemele de securitate care puteau fi conectate la rețea. 

  1. Perioada anilor 2000

În anii 2000 s-a produs “explozia“ internetului și au apărut și smartphone-urile. Aceste lucruri au venit cu o schimbare radicală în cazul caselor inteligente. Dispozitivele de automatizare conectabile la internet au devenit mai accesibile, iar controlul asupra sistemelor casnice s-a putut face și de la distanță, cu ajutorul aplicațiilor mobile.

  1. Perioada anilor 2010

Această perioadă a venit cu dezvoltarea asistenților vocali de către Amazon (Alexa), Apple (Siri) sau Google (Assistant). Aceștia au devenit parte integrantă a caselor inteligente. Ei permit controlul vocal al dispozitivelor inteligente folosite în locuință și integrarea facilă a diverselor produse de la branduri diferite, într-un singur ecosistem.

  1. Prezentul și viitorul

În prezent, conceptul de smart home se bazează foarte mult pe inteligență artificială, care duce la un cu totul alt nivel posibilitățile de automatizare și personalizare a caselor inteligente. De asemenea, sistemele de securitate sunt deosebit de sofisticate, fiind integrate detectoare foarte avansate ale intruziunilor și sisteme de supraveghere inteligente. 

În viitor, se estimează că locatarii vor putea să își personalizeze cu o precizie uimitoare experiența de a locui într-o casă, în funcție de preferințele personale. Totodată, casele inteligente vor fi centrate și pe integrarea soluțiilor inteligente de eficientizare a consumului de energie, prin integrarea tot mai intensă a echipamentelor precum sistemele fotovoltaice.

Acestea sunt, deci, cele mai importante detalii referitoare la evoluția conceptului de casă inteligentă și la ce se anunță cu privire la viitorul smart home-ului la nivel global. În continuare, poți să afli detaliile esențiale despre beneficiile și dezavantajele pe care le oferă o locuință inteligentă, dar și cum arată un plan de bază pentru transformarea propriei tale case în una smart!

2. Ce este o casă inteligentă – avantaje și dezavantaje + produse specifice

Casa inteligentă a devenit o realitate tot mai accesibilă în societatea actuală, transformând locuințele în medii cu adevărat conectate și inteligente. Transformarea a adus cu sine avantaje și dezavantaje, reflectând foarte bine modul în care se desfășoară relația dintre oameni și tehnologie. 

Avantajele casei inteligente

  • Eficiența energetică – unul dintre cele mai clare beneficii ale caselor inteligente este eficiența energetică. Sistemele de control al energiei permit monitorizarea și controlul consumului de energie, în așa fel încât toate resursele necesare pentru confortul locatarilor să fie utilizate în mod optim. 
  • Personalizare pentru confort total – casa inteligentă oferă un nivel ridicat de confort și de personalizare. Prin intermediul sistemelor specifice, pot fi controlate iluminatul și sistemele de climatizare, precum și jaluzelele în așa fel încât să se maximizeze accesul la lumină naturală.
  • Securitate îmbunătățită – sistemele de securitate inteligente facilitează monitorizarea locuinței în timp real. Astfel, pot fi detectate imediat activitățile neobișnuite. Camerele de supraveghere se pot conecta la internet, iar senzorii de mișcare și sistemele de alarmă contribuie la sporirea nivelului de siguranță.
  • Management facil al casei – casa inteligentă propune un management simplificat al locuinței. Este necesar doar de un smartphone sau o tabletă, pentru ca utilizatorii să poată controla și monitoriza toate aspectele casei lor, inclusiv de la distanțe mari. De pildă, utilizatorul poate să pornească sistemul de încălzire în drum spre casă și poate verifica dacă ușa de la intrare este închisă, cu ajutorul sistemelor de automatizare a accesului.
  • Interconectarea dispozitivelor – un alt beneficiu major al ideii de smartphone este interconectarea dispozitivelor. Sistemele interoperabile permit ca produse din categorii diferite să comunice între ele și să ofere utilizatorilor experiențe integrate.

Dezavantajele casei inteligente

  • Costurile implicate – dezvoltarea inițială a unei case inteligente poate să implice costuri semnificative. Cumpărarea dispozitivelor inteligente și montarea întregii infrastructuri implică o investiție inițială consistentă, iar actualizările și adăugarea noilor produse implică și ea costuri suplimentare, pe termen lung.
  • Dependența de tehnologie – casa inteligentă este o casă care este dependentă de tehnologie. Orice eroare poate să afecteze funcționarea normală a locuinței și poate dăuna funcțiilor sale de bază. Implicit, apare nevoia de intervenții și reparații de specialitate.
  • Securizarea datelor – prin creșterea numărului de dispozitive conectate, crește și riscul referitor la securitatea datelor. Casele inteligente stochează informații care pot fi sensibile și care vizează utilizatorii sistemelor integrate. Protejarea acestor date se transformă într-o provocare în sine, astfel că devine necesară și integrarea sistemelor de securitate cibernetică. Un caz aparte este cel al camerelor de supraveghere, care trebuie instalate și utilizate prin respectarea cu strictețe a indicațiilor de securitate oferite de către producători.
  • Probleme de compatibilitate – chiar dacă se fac eforturi masive pentru standardizare, încă există probleme de compatibilitate între diversele produse și platforme din domeniul caselor inteligente. Acest lucru poate să genereze dificultăți în integrarea eficientă a tuturor dispozitivelor smart.
  • Viteza dezvoltării – tehnologia evoluează foarte rapid, astfel că dispozitivele inteligente se pot transforma cu viteză în versiuni depășite. Totuși, poți contracara acest lucru și prin actualizările software-ului, care să permită adaptarea dispozitivelor la noile standarde din domeniu.

Exemple de produse și sisteme pentru casa inteligentă

  • Comutatoare de iluminat inteligente – acestea oferă posibilitatea de a controla iluminatul în mod flexibil, facilitând schimbarea culorilor luminilor ambientale și chiar programarea funcționării acestora.
  • Detector inteligent de temperatură și umiditate a solului – poți utiliza inclusiv sisteme pentru grădină care să eficientizeze modul în care sunt îngrijite terenurile cu plante și răsaduri. Un detector de temperatură și umiditate a solului poate ajuta la eficientizarea sistemului de irigare pe care îl folosești.
  • Termostate inteligente – acestea permit controlul precis al temperaturii ambientale, în funcție de preferințele și de rutina utilizatorilor, contribuind la creșterea eficienței energetice a locuinței.
  • Asistenți vocali – sistemele precum Alexa, Google Assistant sau Siri sunt dispozitive centrale în casele inteligente. Acestea permit controlul vocal pentru o varietate de funcționalități. Iluminatul, funcționarea electrocasnicelor, dar și cea a sistemelor de entertainment pot fi controlate cu ajutorul asistenților vocali.
  • Camere de supraveghere inteligente – aceste sisteme asigură monitorizare video în timp real și, cu ajutorul senzorilor și a aplicațiilor mobile, pot să trimită notificări în cazul în care sunt detectate activități suspecte.
  • Sisteme de alerte de incendiu și monoxid de carbon – sunt echipamente care oferă detecție avansată a incendiilor și evoluțiile critice ale nivelului de monoxid de carbon. Sistemele inteligente emit alerte instante și notificări pe smartphone.
  • Sisteme de închidere și deschidere a ușilor – sistemele tip smart lock permit gestionarea accesului în locuință prin intermediul telefonului mobil inteligent, oferind securitate suplimentară și flexibilitate.

Există și alte sisteme prin care îți poți transforma locuința într-una smart home. În continuare, poți descoperi un plan de bază pe care îl poți lua drept reper pentru a-ți crea propria locuință inteligentă.

Cum să-ți faci propriul smart home?

Transformarea unei case obișnuite într-o locuință inteligentă oferă beneficii semnificative la nivel de confort, eficiență și siguranță. Iată cum poți să pui la punct o casă inteligentă, de la fundament până la implementarea celor mai avansate tehnologii.

Pasul 1 – planificarea și stabilirea obiectivelor

Primul pas constă în stabilirea obiectivelor. Vrei să crești eficiența energetică? Ai și o grădină pe care vrei să o îngrijești cu sisteme de automatizare? Vrei securitate sporită? Divertisment? Pune pe listă tot ce vrei să obții, pentru a putea ști în ce echipamente să investești.

Pasul 2 – automatizarea sistemelor de iluminat

Primul aspect în care poți începe să investești este iluminatul. Alege becuri inteligente, care pot fi controlate prin comenzi vocale sau prin aplicații mobile. 

Pasul 3 – termostatul inteligent

Dacă printre obiectivele tale se regăsește și eficientizarea casei din punct de vedere energetic, alege să cumperi un termostat inteligent. Acesta te va ajuta să economisești energie și să optimizezi temperatura în funcție de preferințele și obiceiurile tale.

Pasul 4 – securitatea casei

Un sistem de securitate inteligent poate include echipamente de detectare a mișcărilor, camere de supraveghere, precum sisteme de alarmă. Acestea pot fi interconectate și controlate prin intermediul smartphone-ului, pe care vor fi transmise și notificările aferente mișcărilor suspecte.

Pasul 5 – sistemele de divertisment

Boxele din casa ta pot fi conectate la asistentul vocal, iar cu ajutorul comenzilor vocale poți să controlezi muzica redată în casă. Sistemele audio inteligente pot fi controlate și prin intermediul smartphone-ului, cu ajutorul conexiunilor Bluetooth sau Wi-Fi.

Pasul 6 – asistentul virtual

Pentru că folosirea celor mai multe dintre aceste facilități să fie posibilă, este necesară integrarea unui asistent precum Siri, Alexa sau Google Assistant. Acesta te va ajuta să controlezi toate dispozitivele prin comenzi vocale.

Pasul 7 – automatizarea ușilor și a jaluzelelor

Jaluzelele și ușile pot fi automatizate într-o casă inteligentă, ceea ce adaugă un plus de confort, eficiență energetică, dar contribuie și la sporirea nivelului de intimitate. 

Pasul 8 – montează senzorii de monitorizare

Poți folosi senzori inteligenți de monitorizare a calității aerului sau a apei din casă. De asemenea, poți folosi detectoare de gaze toxice și fum, care te vor ajuta să reacționezi rapid în cazul în care apar probleme.

Pasul 9 –  automatizarea sistemelor de irigare

Dacă ai o casă cu grădină, sistemul pentru irigare inteligentă poate să aducă beneficii importante. El se poate adapta condițiilor meteorologice și preferințelor plantelor, economisind apă și păstrând o grădină sănătoasă.

Pasul 10 – actualizarea sistemelor

O casă inteligentă se află în continuu progres, dacă proprietarul dorește să țină pasul cu noile tehnologii. Firește, acest lucru poate fi destul de costisitor, însă un minim pe care îl poți face este actualizarea software-urilor aferente fiecărui sistem inteligent din locuința ta.

În concluzie, este important să știi cele mai importante date despre ce este smart home și ce presupune acest concept, astfel încât să poți investi în soluții cu adevărat inteligente cu care să îți completezi casa. Indiferent că trăiești în mediul rural sau la oraș, ai posibilități foarte variate prin care să îți dezvolți o locuință care să se ridice la standardele actuale impuse de conceptul de smart home. Pe Dioda.ro găsești o gamă bogată de automatizări pentru casă și alte produse care să te ajute să îți pui imediat la punct propria locuință inteligentă!

Sursa foto: Unsplash.com

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349