Diamant Printat 3D

Inginerii din grupul suedez Sandvik au creat ceea ce se pretinde a fi primul diamant industrial compozit imprimat 3D din lume.

Diamantul sintetic, este de 58 de ori mai dur decât orice altceva în natură, si reprezinta o componentă cheie în operatii de prelucrare prin aschiere – găurire.

Cu toate că a fost posibil să se producă diamante industriale încă din anii 1950, a fost imposibil să se formeze altceva decât câteva forme geometrice simple din materialul foarte dur.

Noul proces, care permite ca diamantele să fie produse în forme extrem de complexe , ar putea revoluționa potențial modul în care industria folosește materialul.

Spre deosebire de diamantele sintetice naturale sau existente, materialul produs folosind procesul Sandvik este un compozit. Cea mai mare parte a materialului este diamant, dar pentru ao face imprimabilă și densă, trebuie să fie cimentată într-un material foarte dur, păstrând cele mai importante proprietăți fizice ale diamantului pur.

Mikael Schuisky, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare din Sandvik Additive Manufacturing spune ca procedeul imprimă o suspensie formată din pulbere de diamant și polimer folosind stereolitografie, proces prin care sunt produse părți complexe, strat cu strat, folosind lumina ultravioletă.

Acest lucru este urmat de o metodă de postprocesare proprietară, optimizată pentru a produce proprietățile exacte ale unui material super dens – compozit de diamant dur.

Potrivit lui Sandvik, testele pe materialul rezultat au aratat ca acesta are duritate extrem de mare, conductivitate exceptionala a caldurii, avand in acelasi timp o densitate redusa, o expansiune termica foarte buna si o rezistenta excelenta la coroziune.

înțelegeți posibilitățile și aplicațiile pe care acest progres le-ar putea avea “, a declarat Anders Ohlsson, manager de livrare la Sandvik Additive Manufacturing. “Privind potențialul său, am început să ne întrebăm ce altceva ar fi posibil din formele complexe de imprimare 3D într-un material care este de trei ori mai rigid decât oțelul, cu conductivitatea căldurii mai mare decât cuprul, expansiunea termică apropiată de Invar – și cu o densitate aproape de aluminiu.

Aceste avantaje ne fac să credem că veți vedea acest compozit de diamant în noi aplicații industriale avansate, de la piese de uzură până la programe spațiale, în doar câțiva ani de acum.

“Compozitul de diamant imprimat 3D Sandvik este o adevărată inovație. Aceasta inseamna ca putem incepe sa folosim diamantul in aplicatii si forme care nu au fost concepute niciodata inainte “, a adaugat Susanne Norgren, profesor adjunct la Stiinta Materialelor Aplicate la Universitatea Uppsala. Compozitul diamant va fi prezentat la show-ul RAPID + TCT din Detroit, 21 -23 May.

Source: Sandvik engineers create world’s first 3D printed industrial diamond | The Engineer The Engineer

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349