Raspberry Pi 4 doar ce a fost lansat : Procesor mai rapid, Mai multa memorie, Port HDMI Dual

Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 tocmai a fost lansat. Aceasta este cea mai nouă versiune a Raspberry Pi și oferă un CPU mai bun și o memorie mai mare decât cea a Raspberry Pi 3, ieșiri HDMI duale, performanță mai bună USB și Ethernet și va rămâne în producție până în ianuarie 2026.

Există trei feluri de Raspberry Pi 4 – unul cu 1GB de RAM, unul cu 2 GB și unul cu 4 GB RAM – disponibile pentru $ 35, $ ​​45 și $ 55.  Există un videoclip pentru această lansare Raspberry Pi , iar toate detaliile sunt pe site-ul Raspberry Pi 4 .

Un procesor mai bun, o grafică mai bună și mai multă memorie

Procesorul pe noul și îmbunătățitul Raspberry Pi 4 este un upgrade semnificativ. În timp ce Raspberry Pi 3 a prezentat Broadcom BCM2837 SoC (4x ARM Cortex-A53 care rulează la 1.2GHz), noua placă are un Broadcom BCM2711 SoC (un quad-core Cortex-A72 care rulează la 1.5GHz). Potrivit declaratiei de presă, aceast procesor  oferă performanțe desktop comparabile cu sistemele x86 .

De notat, ca noul Raspberry Pi 4 nu are unul, ci chiar doua porturi HDMI, desi intr-un format micro HDMI. Acest lucru permite suportul cu afișare duală de până la 4k60p. Partea grafică include decodarea H.265 4k60, decodarea H.264 1080p60, codarea 1080p30, cu suport pentru grafica OpenGL ES 3.0. Ca si in cazul altor Raspberry Pi, exista un port video compozit, precum și portul audio. Portul de afișare MIPI DSI cu 2 benzi și portul MIPI CSI cu 2 benzi rămân acelea de la modelul Pi 3.

Raspberry Pi 4 – Schimbări comparativ cu modelele anterioare

Raspberry PI4 fata
RPI4 spate

Pentru oricine se așteaptă la o înlocuire pin-la-pin / drop-in la Raspberry Pi 3 , există o schimbare foarte semnificativă: portul de alimentare este acum USB Type-C.

Anterior, și mai ales cu lansarea Raspberry Pi 3, au existat zvonuri de la Fundația Raspberry Pi  ca nu ar modifica partea de sursă de alimentare USB . O sursă de alimentare standard USB este garantată pentru a furniza 500 milliampe la 5V sau 2,5 wați. Deși acest lucru a fost suficient pentru primul Raspberry Pi, bugetele de putere au crescut în ultima jumătate de deceniu. Acum, un Raspberry Pi 3 va trage mai mult de 3 Watți în timpul încărcării sistemului de operare. Pentru orice viitoare generație de Raspberry Pi, acest lucru este imposibil de pacalit și trebuie să existe o priză electrică care să furnizeze mai multă putere.

Raspberry Pi 4 are acum HDMI dual

De ani de zile, întrebarea a fost cum să adăugați un al doilea ecran de înaltă rezoluție la un Raspberry Pi. Da, probabil că ați putea folosi ieșirea compozită cu o placă de adaptare HDMI sau placa adaptare 666 pentru a vă oferi VGA. Asta necesită mai mult efort decât conectarea unui al doilea cablu, astfel încât pur și simplu nu sa întâmplat. Raspberry Pi 4 renunta la portul HDMI mare pentru două porturi micro HDMI, cu suport pentru afișaje duale. Acum, în cele din urmă, Pi este un adevărat înlocuitor desktop, cu suport pentru mai mult de un monitor chiar din cutie / standard.

Raspberry Pi 4 are USB mai rapid și Ethernet

Un controler USB / Ethernet Lan7515,  se găsește pe Raspberry Pi 3.Unul dintre marile neajunsuri ale tuturor Raspberry Pis până acum a fost lățimea de bandă prin porturile Ethernet și USB. Lățimea de bandă reală a unui port USB pe o placa Pi este de aproximativ 250 megabiți pe secundă, aproximativ jumătate din lățimea de bandă maximă teoretică a unui port USB 2.0. Lățimea maximă de bandă a portului Ethernet era de aproximativ 50 megabiți pe secundă; mai bine de 10 megabiți, dar din nou aproximativ jumătate din maximul teoretic de 100 Mbps.

Motivul acestei performanțe insuficiente la porturile USB și Ethernet a fost controlerul combinat. Toate modelele Pis, cu excepția modelului Zero și acum Pi 4, au folosit o combinație de controler Ethernet și USB , în cazul lui Pi 3, un chip LAN7515 de la Microchip. Aceasta este o soluție excelentă pentru a aveacâteva porturi USB și o conexiune Ethernet la un SoC, dar performanța în lumea reală este întotdeauna mai mică decât cea teoretică.


Controllerul combinat Lan7515 USB/Ethernet gasit pe Raspberry Pi 3.

Plăcile Raspberry Pi 4 elimină această combinație de controler Ethernet și USB. Acum, în sfârșit, Raspberry Pi are porturi reale Ethernet și USB. Dispune de Ethernet Gigabit datorită transmițătorului Ethernet BCM54213  ( BCM54213 Ethernet transceiver ) și USB 3.0 datorită unui cip VIA Lab VL805 care este atașat direct la interfața PCI Express de la Broadcom SoC. Pi 4 are doar doua porturi USB 3.0 , dar ar trebui sa fie destul pentru cele mai multe cazuri.

Una dintre cele mai mari cereri din partea comunității pentru orice placă este adăugarea unui port SATA. Are sens teoretic: dacă vrei să transformi un Pi într-un NAS, trebuie doar să conectați un hard disk într-un port SATA. În timp ce nu este un port SATA, adăugarea de USB 3.0 este  imensă; USB 3.0 oferă o lățime de bandă la fel de mare ca un port SATA, iar convertoarele USB la SATA sunt ieftine și ușor disponibile.

Ce model de Raspberry Pi 4 vei cumpara?

Este evident că aproape nimeni nu va cumpăra un model Raspberry Pi 3 Model B acum când această placă este lansata. Ce variantă de Zmeura Pi 4 alegeți depinde de nevoile dvs.; modelul RAM de 1 GB este de 35 de dolari, modelul de 2 GB RAM este de 45 de dolari, iar modelul de 4 GB este de 55 de dolari.

Adăugarea celei de-a doua ieșiri HDMI este sublimă și transformă Raspberry Pi de la un computer care ar putea fi un computer de birou de lucru în ceva care ar putea fi considerat înlocuitor de desktop. Adăugarea USB 3 și a lărgimii de bandă USB și Ethernet îmbunătățită este excepțională, și ca întotdeauna vine cu wireless în formă de WiFi și Bluetooth 5.0 . Cu toate acestea, și întotdeauna există, totuși, aceste mici modificări – în special schimbarea de la un singur port HDMI la porturi dual HDMI micro – vor interfera ușor cu carcasele existente pe piata.

Source: Raspberry Pi 4 Just Released: Faster CPU, More Memory, Dual HDMI Ports 

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349