Ce este standardul Matter Smart Home : Si de cei 3 mari Google, Apple și Amazon îl susțin

Protocolul Matter Smart Home

Ce este Matter și ce înseamnă aceasta pentru viitorul casei tale inteligente?

Matter este protocolul de interoperabilitate pentru casele inteligente susținut de Apple, Google, Amazon și de alți jucători importanți pentru casele inteligente din Connectivity Standards Alliance – și începe să se lanseze acum.

În timp ce Matter ar putea să nu conteze atât de mult pentru consumatorul mediu, este o mare problemă pentru viitorul industriei caselor inteligente. Ca o certificare unificatoare de conectivitate, Matter promite să permită dispozitivelor inteligente de acasă de la toți diferiții producători să prospere într-un ecosistem unic.

Multe dispozitive de casă inteligentă pot coopera deja între ele prin Alexa , Google Assistant și alți furnizori de rutine pentru case inteligente pentru mai multe dispozitive. Dar majoritatea utilizatorilor încă necesită mai multe aplicații pentru a-și atinge setările și controalele ideale – și totuși, nu toate produsele vor coopera.

MATTER ar trebui să ajute toate aceste dispozitive să se joace frumos între ele. Începe să se extindă la lumini inteligente , încuietori inteligente , termostate inteligente și toate celelalte dispozitive IoT populare, așa că iată ce va însemna asta pentru tine și pentru casa ta inteligentă.

Ce s-a intamplat?

Matter este numele unui standard de conectivitate unificator care va fi susținut de majoritatea dispozitivelor inteligente de acasă în viitorul apropiat. Potrivit site-ului web Matter creat de Connectivity Standards Alliance, Matter este în esență un „sigiliu de aprobare”, ceea ce înseamnă că dispozitivele inteligente funcționează împreună în mod fiabil.

Construit pe Internet Protocol (IP), Matter va permite conectarea în rețea bazată pe IP atât între dispozitivele de acasă inteligente, cât și aplicațiile pentru smartphone-uri sau serviciile cloud care fac aceste dispozitive utile. La început, dispozitivele cu suport Matter se vor conecta prin Bluetooth Low Energy (BLE) la rețelele Thread și Wi-Fi, deși acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce tehnologia Bluetooth și Wi-Fi avansează.

Când se va lansa Matter?

Matter 1.0 a fost lansat pe 4 octombrie 2022. Începând cu această dată, dispozitivele pot începe să fie actualizate la suport Matter, iar Matter poate fi promovat pe dispozitivele certificate vândute. În următoarele săptămâni sau luni, companiile de case inteligente își vor actualiza dispozitivele și software-ul eligibil pentru a sprijini Matter prin Thread.

De la conceperea sa, Matter trebuia inițial să se lanseze în 2020, dar a fost respins de mai multe ori de atunci. De la sfârșitul anului 2021, era programat să fie disponibil în primăvara/vara anului 2022. 

Cu toate acestea, din martie, a fost amânată din nou până în toamna lui 2022, potrivit The Verge (se deschide într-o filă nouă), pentru a îmbunătăți în continuare SDK-ul pe care producătorii de dispozitive pentru casă inteligentă îl vor folosi pentru a-și integra produsele cu Matter.

Ce dispozitive smart home funcționează cu Matter?

Dispozitivele smart home realizate de Apple, Google și Amazon vor funcționa nativ cu protocolul Matter. Asta înseamnă că difuzoare precum Apple HomePod Mini , Google Nest Audio și Amazon Echo (a patra generație) vor fi produse populare pentru controlul casei inteligente fără mâini într-un sistem Matter.

Dincolo de cele mai bune difuzoare inteligente, dispozitivele de la peste 100 de companii diferite sunt deja angajate în sprijinul Matter. Numele pe care este mai probabil să le cunoașteți includ ecobee, TCL, Wyze, SmartThings, iRobot, Facebook și Signify, compania-mamă a lămpilor Philips Hue .

Aceasta înseamnă că noile dispozitive inteligente pentru casă de la aceste companii vor prezenta o etichetă care prezintă compatibilitatea cu Matter, la fel cum ar putea fi pentru Amazon Alexa sau Google Assistant. Multe dispozitive inteligente existente vor putea suporta și Matter, așa că nu va fi nevoie să înlocuiți întreaga configurație pentru a fi la egalitate. De fapt, Google a confirmat că un număr dintre cele mai bune dispozitive Nest cu Thread sunt gata să devină „puncte de conectare pentru dispozitivele Matter” la Google I/O.

Matter față de protocoalele existente de casă inteligentă

Dacă ești familiarizat cu sistemele smart home, s-ar putea să știi că Matter nu este prima încercare de a uni dispozitive. Zigbee, Z-Wave, Samsung SmartThings și toate cele mai bune hub-uri pentru casă inteligentă sunt încă puternice, dar niciunul nu este rezultatul direct al colaborării liderilor majori ai casei inteligente.

Mai important, niciunul nu a prins suficient pentru a face sistemele de casă inteligente la fel de ușor pe cât se așteaptă să fie. Nu există prea multă tehnologie nouă implicată în lansarea Matter live – priviți-o ca pe o rebranding, dar cu toate companiile de care vă interesează să colaboreze pentru a conveni asupra standardelor de confidențialitate și interoperabilitate.

Datorită Matter, clienții nu vor trebui să fie la fel de preocupați să cumpere doar dispozitive compatibile Alexa  sau Google Home sau orice alt produs specific asistentului. În schimb, orice dispozitiv pe care îl achiziționați de la o marcă de casă inteligentă de renume ar trebui să fie pur și simplu pregătit să funcționeze împreună. Cu toți principalii jucători ai casei inteligente implicați, Matter va căuta să inspire încredere în umplerea casei dvs. cu dispozitive conectate la internet.

Încă nu este clar cum va arăta navigarea într-un sistem de casă inteligentă conectat la Matter, dar se pare că o aplicație mobilă este în lucru. Vom ști mai multe pe măsură ce Connectivity Standards Alliance se pregătește să trimită Matter live. Când se va întâmpla, sperăm că se va ridica la înălțimea promisiunilor de a face experiența de acasă inteligentă mai fluidă.

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349