Portiuni din aceasta postare sunt preluate dintr-un grup public de Panouri Fotovoltaice de pe Facebook. Din nefericire ceea ce se intampla si este prezentat mai jos este tot mai des intalnit in toata Romania.
Soare foarte puternic afara, si toti cei ce si-au instalat panouri fotovoltaice cu o investitie importanta , spera sa isi recupereze ceva din bani si sa injecteze intapoi in retea energia generata si sa isi scada factura. Absolut de inteles.
Prosumatorii genereaza energie cu sistemul fotovoltaic si incearca sa-l injecteze in retea. De mentionat ca majoritatea sistemelor fotovoltaice sunt sisteme monofazate si incearca sa injecteze in una in cele 3 faze .
Dar ce se intampla in zona hasurata cu galben ? De ce nu genereaza maxim de energie ?
Se intampla ca tensiunea de rețea sa fie deseori în jurul valorii de 250-253V, iar atunci invertorul face ceea ce ar trebui să facă, adică să își limiteze generarea si să nu depășească tensiunea de 253V. De aici rezulta ca atunci cand este cel mai mult soare atunci din nefericire nu injecteaza in retea si “pierd bani”.
Acum este de vazut ce aveti in contractul cu distribuitorul dumneavoastra de energie, insa de multe ori, retelele de distributie trebuie sa pastreze tensiunea reala într-o marjă de +/-10% din tensiunea nominală. Asta înseamnă că, la tensiunea nominala de 230 V, tensiunea reala trebuie să fie undeva în intervalul 207–253.
Ce isi spune un prosumator : Cum sa pierd majoritatea banilor ? Cum adica sa pierd 40% din energie ?
Din nefericire vine si rezolvarea : Configureaza invertorul sa genereze o tensiune de iesire mult mai mare :
Cei care au sistem fotovoltaic dar nu sunt prosumatori sunt cumva in situatia unui , consumator “normal” , invertorul este conectat la retea , si in acest caz daca invertorul solar e ongrid dar injectia oprita, preia tensiunea gridului, nu se poate altfel.
Altfel spus daca vine tensiune mare mica de pe retea , invertorul ongrid o sa o copieze si urmareasca pe aceasta .
Ce se poate face ?
Inclusiv cei cu sistem ongrid dar ne prosumatori isi instaleaza un stabilizator de tensiune :
Sau unul de 6KVA:
Exemplu de subtensiune corectata :
De aceea va recomandam un stabilizator de tensiune pentru aplicatiile mai scumpe (Gen centrala termica) :
https://www.dioda.ro/1521-stabilizatoare-tensiune
Sau minim un releu de protectie supra sau subtensiune la intrare :
https://www.dioda.ro/4197-relee-protectie-tensiune