Invertor Off grid: Ce este și cum funcționează?

photovoltaic, photovoltaic system, solar system

Cum funcționează un invertor off grid?

Un invertor off grid , sau invertorul solar independent de rețea, funcționează prin transformarea energiei electrice produse de panourile solare în energie electrică utilizabilă pentru susținerea dispozitivelor electrice fără a fi conectat la o sursă de alimentare principală retea.

Aceste tipuri de invertor off grid sunt adesea folosiți în locații izolate sau în cazul unor situații de urgență, unde nu există acces la o sursă de energie electrică principală.

În general, energia generată de panourile solare este transformată de un controler de încărcare (in general MPPT ) a bateriilor într-un curent continuu. Acest curent continuu este apoi transformat de invertor într-un curent alternativ, care poate fi folosit pentru alimentarea dispozitivelor electrice.

Un invertor off grid este, de asemenea, echipat cu diferite sisteme de protecție pentru a preveni suprasolicitarea sau supravoltajul, ceea ce poate duce la deteriorarea dispozitivelor electrice sau la deteriorarea panourilor solare.

În general, un invertor off grid este o soluție eficientă și ecologică pentru a furniza energie electrică în zone izolate sau în situații de urgență.

Ce factori ar trebui luați în considerare când se alege un invertor off grid ?

Atunci când se alege un invertor off grid, există câțiva factori importanți de luat în considerare pentru a asigura o performanță optimă. Printre acești factori se numără puterea maximă a invertorului, capacitatea bateriei de stocare a energiei, eficiența conversiei energiei și sistemul de protecție. Este important să se aleagă un invertor care se potrivește cu nevoile specifice de energie și dispozitivele electrice care urmează să fie alimentate.

Care sunt componentele unui sistem off grid complet?

Componentele unui sistem Off Grid

In poza de mai sus am prezentat schematic un sistem solar off grid este o solutie ideala pentru a va asigura cu energie electrica in mod independent si ecologic, fara a fi conectat la reteaua publica. In general, un astfel de sistem este format din mai multe componente esentiale, cum ar fi :

1. Panouri fotovoltaice

componenta principala a sistemului, acestea captureaza energia solara si o transforma in energie electrica.

2. Acumulatorii

acestea stocheaza energia electrica produsa de panourile solare si o mentin disponibila pentru utilizare atunci cand este necesara. In multe cazuri pentru cerinte de putere sporita acestia se conecteaza in serie si se obtin tensiuni de 24V sau 48V ( acestea fiind mai uzuale)

3. Regulator de incarcare

Controlerul mentine incarcarea bateriilor la un nivel optim si previne supraincarcarea sau descarcarea excesiva. Cel mai des folosit model este de tip MPPT. Acestea trebuie sa poata fi setate cu usurinta pentru tipul si tensiunea bateriilor ( 12v 24v 48v ). Pentru mai multe detalii referitoare la tipurile de regulatoare solare va recomandam si articolul : Controler panou solar ce este si cum functioneaza.

4. Invertor

acesta transforma energia electrica produsa de panouri si stocata in baterii in curent alternativ (AC) utilizabil pentru a alimenta echipamentele electrice din casa dumneavoastra (cum am aratat mai sus din acumulatorii de 12v sau 24V sau 48V curent continuu , genereaza la iesire 220v CA)

5.Redresor – incarcator baterii

In cazul in care este disponibil un generator de curent pe benzina sau o sursa temporara de curent sa incarce din aceasta sursa acumulatorii

6.Sistem de cablare si conectori si alte accesorii

acestea conecteaza toate componentele sistemelor fotovoltaice intre ele si asigura functionarea lor corecta si sigura. de exemplu sigurante, intrerupatoare , disjunctori .

Evident sunt multe componente ale unui sistem off grid. DAr exista si integrate intr-un singur dispozitiv cum ar fi :

Este important sa alegeti componentele potrivite pentru nevoile dumneavoastra specifice,ca toate componentele sistemului sa fie compatibile intre ele si sa fie alese in functie de nevoile specifice de energie ale utilizatorului. De asemenea, este important sa se acorde atentie calitatii si fiabilitatii componentelor si sa se ia in considerare costurile de intretinere si de inlocuire a acestora pe termen lung.

Există anumite reguli de energie pe care trebuie să le respecte un invertor solar off grid?

În primul rând, este important ca invertorul să fie dimensionat corespunzător sistemului solar off grid, adică puterea nominală a invertorului să fie compatibilă cu puterea sistemului solar. Dacă invertorul este subdimensionat, acesta poate să nu furnizeze puterea necesară și poate duce la deteriorarea sa.

În al doilea rând, invertorul trebuie să fie conectat la baterii de plumb-acid sau litiu-ion corespunzătoare. Este important ca tensiunea bateriei să fie compatibilă cu tensiunea nominală a invertorului, deoarece o tensiune incompatibilă poate duce la defecțiuni sau chiar la deteriorarea invertorului.

În al treilea rând, invertorul trebuie să fie instalat într-un mediu adecvat. Acesta trebuie să fie protejat de praf, umiditate și temperaturi extreme, deoarece aceste condiții pot duce la deteriorarea invertorului.

Cum se dimensionează un invertor off grid?

În primul rând, este important de luat în calcul câtă energie va fi necesară pentru a alimenta dispozitivele dorite. Acest lucru poate fi determinat prin calcularea consumului de energie zilnic al fiecărui dispozitiv și apoi adunarea acestora.

În al doilea rând, trebuie să se ia în considerare capacitatea bateriilor solare care vor fi utilizate pentru a stoca energia generată de panourile solar fotovoltaice. Aceasta trebuie să fie suficientă pentru a alimenta dispozitivele pentru cel puțin 24 de ore fără a se descărca complet bateria.

În ceea ce privește selectarea invertorului potrivit, acesta trebuie să fie capabil să convertească energia electrică în curent alternativ (AC) la tensiunea dorită si forma de unda dorita (este bineinteles de dorit o forma de unda sinusoidal pura). De asemenea, trebuie să aibă suficientă putere pentru a alimenta toate dispozitivele dorite.

Ce tipuri de invertor solar off grid există pe piață?

Există o varietate de tipuri de invertor solar off grid disponibile pe piață, fiecare cu propriile lor caracteristici și avantaje. Unele dintre cele mai comune tipuri includ invertorul cu iesira unda sinusoidala pura si varianta mai ieftina invertorul cu iesire sinus modificat sau sinus aproximat.

Invertorul sinusoidal pur este considerat a fi cel mai avansat și mai eficient tip de invertor off grid solar fotovoltaic. Acesta convertește energia solară într-un curent alternativ stabil și curat, fără fluctuații sau distorsiuni semnificative ale formei de undă. Acest tip de invertor este ideal pentru utilizarea în aplicații sensibile la distorsiunea semnalului, cum ar fi echipamentele care contin motoare electrice sau medicale .

Invertoare Panouri Solare

Invertorul cu modificare a formei de undă este un tip mai ieftin de invertor off grid solar fotovoltaic, care convertește energia solară într-un curent alternativ prin modularea semnalului electric. Acest tip de invertor NU poate fi folosit pentru majoritatea aplicațiilor, si de multe ori se poate folosi doar la un boiler electric sau un dispozitiv de incalzire electrica.

Un exemplu de astfel de produs este cel de mai jos :

1 thought on “Invertor Off grid: Ce este și cum funcționează?”

  1. Un atricol interesant si util pentru cei care doresc sa-si achizitioneze un sistem fotovoltaic si cauta informatii in prealabil !

    Reply

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349